• Original research article
  • June 1, 2015
  • Open access

STYLE PECULIARITY OF “THE DROLL STORIES” BY H. DE BALZAC

Abstract

In the article, studying the stylistic peculiarities of “The Droll Stories” by H. de Balzac, the authors point out their originality. This literary work stands out against the background of all the creative work of the French writer chiefly due to special stylistic execution. The authors of the paper come to the conclusion that the combination of literary heritage with the writer’s manner distinctive for Balzac contributes to the creation of the unique style of “The Droll Stories”.

References

  1. Бальзак О. Собрание сочинений: в 15-ти т. М.: Государственное издательство иностранной литературы, 1955. Т. 14. 701 с.
  2. Борисова А. Примечания // Бальзак О. Собрание сочинений: в 15-ти т. / пер. с фр., под ред. Н. Жарковой. М.: Государственное издательство иностранной литературы, 1955. Т. 14. С. 685-701.
  3. История западноевропейской литературы. Средние века и Возрождение / М. П. Алексеев, В. М. Жирмунский, С. С. Мокульский, А. А. Смирнов. М.: Высшая школа; Академия, 2000. 462 с.
  4. Смирнова Е. В. «Озорные рассказы» О. де Бальзака: особенности композиции // Филологические науки. Вопросы теории и практики. Тамбов: Грамота, 2014. № 1. Ч. 2. С. 176-178.
  5. Balzac H. Contes Drolatiques // Oeuvres complètes d’Honoré de Balsac. P.: Conard, 1930. V. 36. P. 257-262.

Author information

Mikhail Vasil'evich Kozhevnikov

Chelyabinsk State Pedagogical University

Elena Valer'evna Smirnova

Nosov Magnitogorsk State Technical University

About this article

Publication history

  • Published: June 1, 2015.

Keywords

  • стиль
  • стилизация
  • подражание
  • раблезианская традиция
  • система возвращения персонажа
  • метафора
  • сравнение
  • style
  • stylization
  • imitation
  • Rabelaisian tradition
  • system of character’s return
  • metaphor
  • simile

Copyright

© 2015 The Author(s)
© 2015 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)