• Original research article
  • April 1, 2016
  • Open access

ON THE LINGUISTIC STATUS OF THE VOCABULARY COMPONENTS OF THE FOOTBALL COMMENTATORS’ SUBLANGUAGE

Abstract

The article is devoted to studying the specifics of professional activity, in particular, the work of the English sport commentators. As in any special language, in the sport commentators’ language the vocabulary contains two strata of lexical units: terms and professionalisms which are differentiated according to the included axiological component. The author provides examples of the English professionalisms from the sphere of football with a view to analyze them from the viewpoint of semantics and stylistics.

References

  1. Арнольд И. В. Лексикология современного английского языка: учебное пособие. Изд-е 2-е, перераб. М.: Флинта; Наука, 2012. 376 с.
  2. Гарбовский Н. К. Сопоставительная стилистика профессиональной речи. М., 2009. 144 с.
  3. Калинин А. В. Лексика русского языка: учебное пособие. Изд-е 2-е, перераб. М.: МГУ, 1978. 187 с.
  4. Краснова И. Е, Марченко А. Н. О некоторых проблемах профессиональной речи в социолингвистическом освещении // Теоретические проблемы социальной лингвистики. М.: Наука, 1981. С. 73-76.
  5. Лихачев Д. С. Арготические слова профессиональной речи // Развитие грамматики и лексики современного русского языка. М., 1964.
  6. Терехова В. С. Специальная лексика в языке газеты. Л., 1982.
  7. Oxford Advanced Learner’s Dictionary. Oxford: Oxford University Press, 2010.

Author information

Vlada Vadimovna Zanozina

Moscow Humanitarian-Technical Academy

About this article

Publication history

  • Published: April 1, 2016.

Keywords

  • профессиональный язык
  • подъязык
  • термин
  • профессионализм
  • жаргон
  • книжная лексика
  • разговорная лексика
  • функциональный стиль
  • professional language
  • sublanguage
  • term
  • professionalism
  • jargon
  • bookish vocabulary
  • colloquial vocabulary
  • functional style

Copyright

© 2016 The Author(s)
© 2016 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)