• Original research article
  • June 1, 2016
  • Open access

FOOD AND DRINK NAMES IN K. FUCHS’S WORKS

Abstract

The article aims to examine the food and drink names of the Tatar language with a view to identify their fixation in the language. The work of the outstanding scientist of the XIX century K. Fuchs serves as a source for the research. According to the authors, the units of the lexico-thematic group “food” mentioned by the ethnographer are a precious possession of the nation, a storehouse of cultural and historical memory and a crucial indicator of ethnic uniqueness and originality. These words help to preserve the continuity and integrity of Tatar traditional culture.

References

  1. Ахметзянов Ю. А. Татарские национальные блюда. Казань: Раннур, 1999. 464 с.
  2. Казимагомедова А. А. Особенности репрезентации концептов «еда» и «хинкал» в паремиологических единицах дагестанских языков // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 1 (55): в 2-х ч. Ч. 2. С. 129-132.
  3. Курилова С. Н. Классификация русских лексических заимствований в тундровом юкагирском языке: тематическая группа «кухня» // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2015. № 5 (47): в 2-х ч. Ч. 1. С. 116-120.
  4. Мустафина Г. М. Основатель этнографии татарского народа Карл Фукс // Tatarica. 2013. № 1. С. 238-242.
  5. Нуриева Ф. Ш. Названия пищи в тюркоязычных письменных памятниках золотоордынского периода // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2015. № 7 (49): в 2-х ч. Ч. 1. С. 143-146.
  6. Нурмухаметова Р. С. Влияние внешней среды на формирование и функционирование лексики пищи татарского языка // Филология и культура = Philology and culture. 2014. № 4 (38). С. 164-169.
  7. Нурмухаметова Р. С. Словообразовательные особенности кулинарной лексики татарского языка // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2014. № 10 (40): в 3-х ч. Ч. 2. С. 121-123.
  8. Нурмухаметова Р. С., Саттарова М. Р. Взаимосвязь духовной и материальной культуры татар: отпечатки религии в традиционном питании [Электронный ресурс] // Современные проблемы науки и образования. 2015. № 2. Ч. 3. URL: http://www.science-education.ru/131-23358 (дата обращения: 08.04.2016).
  9. Фукс К. Казанские татары в статистическом и этнографическом отношениях. Краткая история города Казани / репринтное воспроизведение с изданий 1844 и 1905 гг. с приложением предисловия Н. Ф. Катанова к изданию 1914 г. Казань: Фонд ТЯК, 1991. 210 с.
  10. Этнография татарского народа / науч. ред. Д. М. Исхаков. Казань: Магариф, 2004. 287 с.
  11. Юсупова А. Ш. Двуязычная лексикография татарского языка XIX века. Казань: Изд-во Казанск. гос. ун-та, 2008. 410 с.
  12. http://www.uic.ssu.samara.ru/povolzje/tatari_Pisha.htm (дата обращения: 08.04.2016).

Author information

Raushaniya Sagdatzyanovna Nurmukhametova

Kazan (Volga Region) Federal University

Madina Rashidovna Sattarova

Kazan (Volga Region) Federal University

About this article

Publication history

  • Published: June 1, 2016.

Keywords

  • татарский язык
  • этнография
  • названия пищи
  • названия напитков
  • традиционная культура татар
  • Tatar language
  • ethnography
  • food names
  • drink names
  • Tatar traditional culture

Copyright

© 2016 The Author(s)
© 2016 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)