• Original research article
  • December 1, 2017
  • Open access

THE MEANING OF THE GERMAN VERBS OF TASTE PERCEPTION

Abstract

Taste sensations play a very important role in human life. Existing studies of the German verbs of taste do not provide a complete description of the semantics of the whole corpus of this vocabulary. The article allows giving a comprehensive description of the semantic structure of the lexical units under consideration, revealing their seme composition, identifying additional features, for example, stylistic coloring and regional marking. The research of the verbs meanings was carried out with using the method of the component analysis of the vocabulary, involving both the paradigmatic and syntagmatic analysis, by singling out various semes.

References

  1. Лейн К., Мальцева Д. Г., Зуев А. Н. и др. Большой немецко-русский словарь. М.: Русский язык, 2000. 1139 с.
  2. Падучева Е. В. Динамические модели в семантике лексики. М.: Языки славянской культуры, 2004. 608 с.
  3. Рахманов И. В., Минина Н. М., Мальцев Д. Г., Рахманова Л. И. Немецко-русский синонимический словарь. М.: Русский язык, 1983. 704 с.
  4. Степанова М. Д., Чернышева И. И. Lexikologie der deutschen Gegenwartssprache. М.: Владос, 2005. 215 с.
  5. Шиффман Х. Р. Ощущение и восприятие. М: Издательский дом «Питер», 2003. 924 с.
  6. Agricola Chr. Wort und Wendung. Leipzig: Bibliographisches Institut, 1972. 137 S.
  7. Agricola Chr., Agricola E. Wörter und Gegenwörter. Leipzig: Bibliographisches Institut, 1977. 352 S.
  8. Bulitta E., Bulitta H. Das große Lexikon der Synonyme. Frankfurt-am-Main: Fischer Verlag, 2005. 643 S.
  9. Der große Duden. Band 8. Vergleichendes Synonymwörterbuch / bearbeitet von P. Grebe. Mannheim: Dudenverlag, 1964. 800 S.
  10. Deutsches Universalwörterbuch / herausgegeben von Dudenredaktion. Mannheim: Dudenverlag, 2003. 1892 S.
  11. Deutsch-russisches Wörterbuch: in 3 Bänden / unter der Leitung von R. Lötzsch. Berlin: Akademie-Verlag, 1987. 2153 S. Bd. 1. 761 S.; Bd. 2. 706 S.; Bd. 3. 786 S.
  12. Grigorjewa O. Semantisch-syntaktische Charakteristik der Verben der sinnlichen Wahrnehmung in der deutschen Sprache der Gegenwart: Promotionsdissertation. Leipzig, 1973. 150 S.
  13. Skrypzak A. Sprache und Geschmack. Eine Untersuchung zu Versprachlichungsstrategien von Geschmackswahrnehmungen. München: GRIN Verlag, 2007. 170 S.
  14. Synonymwörterbuch / hrsg. von H. Görner und G. Kempcke. Leipzig: Bibliographisches Institut, 1980. 643 S.

Author information

Spartak Mubarakshevich Khantimirov

Bashkir State Pedagogical University named after M. Akmulla

About this article

Publication history

  • Published: December 1, 2017.

Keywords

  • лингвистика
  • немецкие глаголы вкуса
  • глагольная семантика
  • компонентный анализ
  • сема
  • синонимия
  • linguistics
  • German verbs of taste
  • verbal semantics
  • component analysis
  • seme
  • synonymy

Copyright

© 2017 The Author(s)
© 2017 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)