• Original research article
  • November 30, 2020
  • Open access

Linguo-Culturological Analysis of the German Phraseological Units with the Core Component “BIER”

Abstract

The research objective is as follows: relying on the linguo-culturological approach, the author tries to reconstruct a fragment of the German verbal and cogitative worldview represented by phraseological units with the nominal core component “BIER”. Scientific novelty of the research lies in choosing little-studied phraseological material, including archaic idioms related to the thematic field “Brewing and Beer Drinking in Germany”, and in conducting their linguo-cultural analysis. As a result, phraseological units with the core component “BIER”, implementing principle concepts of beer as a sociocultural phenomenon within the German linguistic worldview, are identified, organised and described.

References

  1. Библия [Электронный ресурс]. URL: https://azbyka.ru/biblia/ (дата обращения: 01.10.2020).
  2. Бинович Л. Э., Гришин Н. Н. Немецко-русский фразеологический словарь. М.: Русский язык, 1975. 656 c.
  3. Мальцева Д. Г. Страноведение через фразеологизмы. М.: Топикал, 1995. 172 с.
  4. Маркина Л. Г., Муравлева Е. Н., Муравлева Н. В. Культура Германии: лингвострановедческий словарь / под общ. ред. проф. Н. В. Муравлёвой. М.: АСТ, 2006. 1181 с.
  5. Новый Завет Господа нашего Иисуса Христа и Псалтирь в русском переводе. СПб.: Синодальная типография, 1890. 783 с.
  6. Райхштейн А. Д. Сопоставительный анализ немецкой и русской фразеологии. М.: Высшая школа, 1980. 143 с.
  7. Телия В. Н. Русская фразеология: семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М.: Языки русской культуры, 1996. 289 с.
  8. Чернышева И. И. Фразеология современного немецкого языка. М.: Высшая школа, 1970. 199 с.
  9. Aphorismen, Zitate, Sprüche und Gedichte [Электронный ресурс]. URL: https://www.aphorismen.de (дата обращения: 01.10.2020).
  10. Bibel online [Электронный ресурс]. URL: https://www.bibel-online.net (дата обращения: 01.10.2020).
  11. Borchardt W., Wustmann G., Schoppe G. Die sprichwörtlichen Redensarten im deutschen Volksmund nach Sinn und Ursprung erläutert. Leipzig: VEB F.A. Brockhaus Verlag, 1955. 529 S.
  12. Brovarnia Gdansk [Электронный ресурс]. URL: http://www.brovarnia.pl/de/foto-geschichte/danziger-bier (дата обращения: 01.10.2020).
  13. Deutsches Sprichwörter-Lexicon von Karl Friedrich Wilhelm Wander [Электронный ресурс]. Leipzig: F. A. Brockhaus, 1867-1881. URL: http://woerterbuchnetz.de/Wander/ (дата обращения: 01.10.2020).
  14. DWDS - Digitales Wörterbuch der deutschen Sprache [Электронный ресурс]. URL: https://www.dwds.de (дата обращения: 01.10.2020).
  15. Grimm J. und W. Kinder- und Hausmärchen. München: Winkler, 1977. 772 S.
  16. Krüger-Lorenzen K. Deutsche Redensarten und was dahintersteckt. München: Wilhelm Heyne Verlag, 2001. 859 S.
  17. Sälzer S., Ruschitzka G. Die echte deutsche Küche. München: Gräfe und Unzer Verlag, 2010. 280 S.
  18. Unser Reinheitsgebot: Deutsche Brauer-Bund [Электронный ресурс]. URL: https://www.reinheitsgebot.de (дата обращения: 01.10.2020).

Author information

Victoria Anatolievna Danilova

Moscow State Linguistic University

About this article

Publication history

  • Received: September 30, 2020.
  • Published: November 30, 2020.

Keywords

  • языковая картина мира
  • лингвокультурологический подход
  • фразеологическая единица с компонентом “BIER”
  • гастрономический дискурс
  • немецкий язык
  • linguistic worldview
  • linguo-cultural approach
  • phraseological unit with the component “BIER”
  • gastronomic discourse
  • German language

Copyright

© 2020 The Author(s)
© 2020 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)