• Original research article
  • February 12, 2024
  • Open access

Semantic variation of the gustatory attribute ‘гуащIэ’ (sour) in the Kabardian language

Abstract

The study aims to reconstruct a fragment of the linguistic worldview of the Kabardian language embodied in the gustatory attribute ‘гуащIэ’ (sour). The paper examines the features of metaphorical and metonymic transfers of meaning, which are the main mechanisms of conceptualization and categorization of new knowledge. The complexity of studying the semantics of adjectives the denotative content of which is formed by a range of nominal lexemes combined with them is emphasized. The scientific novelty of the paper is determined by the fact that it represents the first attempt to construct the meanings of the gustatory adjective ‘гуащIэ’ (sour) involving the material of the Kabardian language. Based on the analysis of interpretations of the meanings containing prototypical denotation, a standard, and the interpretation of non-linguistic information known about it, criteria for metaphorical and metonymic shifts in the conceptual expansion of this adjective are established. As a result of the study, it was found that the attribute ‘гуащIэ’ (sour) develops metaphorical and metonymic vectors of meaning reinterpretation in equal measure. The study of text fragments reveals new types of denotations defined by the attribute ‘гуащIэ’ (sour), which suggests the development of new regular meanings of the adjective under consideration.

References

  1. Арутюнова Н. Д. Предложение и его смысл: логико-семантические проблемы. Изд-е 6-е. М.: URSS, 2009.
  2. Битокова С. Х., Битокова Т. А. Перцепция вкуса в языковой картине мира // Казанская наука. 2020. № 12.
  3. Болдырев Н. Н. Доминантный принцип организации языкового сознания // Интегративные процессы в когнитивной лингвистике: мат. междунар. конгресса по когнитивной лингвистике. Н. Новгород: ДЕКОМ, 2019. Вып. XXXVII.
  4. Болдырев Н. Н. Когнитивная семантика. Введение в когнитивную лингвистику: курс лекций. Тамбов: Издательский дом ТГУ им. Державина, 2014.
  5. Кибрик А. Е. Лингвистическая реконструкция когнитивной структуры // Вопросы языкознания. 2008. № 4.
  6. Кубрякова Е. С. Язык и знание. На пути получения знаний о языке. Части речи с когнитивной точки зрения. Роль языка в познании мира. М.: Языки славянской культуры, 2004.
  7. Лакофф Дж., Джонсон М. Метафоры, которыми мы живем. М.: Едиториал УРСС, 2004.
  8. Лещева Л. М. Лексическая полисемия в когнитивном аспекте. М.: Языки славянской культуры, 2014.
  9. Лю Цзоянь. Метафоризация лексических единиц с семантикой вкусового восприятия в китайском и русском языках // Вестник Московского государственного областного университета. Серия: Русская филология. 2020. № 5.
  10. Нагорная А. В. Лингвосенсорика как перспективное направление современных лингвистических исследований: аналитический обзор / РАН, ИНИОН, Центр гуманит. науч.-информ. исслед, Отд. языкознания. М.: ИНИОН РАН, 2017.
  11. Нагорная А. В. Метафорические средства описания вкусового ощущения в современной англоязычной культуре // Вестник Санкт-Петербургского университета. Язык и литература. 2023. № 20 (1).
  12. Рахилина Е. В., Карпова О. С., Резникова Т. И. Модели семантической деривации многозначных качественных прилагательных: метафора, метонимия и их взаимодействие // Компьютерная лингвистика и интеллектуальные технологии: по мат. ежегод. междунар. конференции «Диалог». М., 2009.
  13. Рузин И. Г. Когнитивные стратегии именования. Модусы перцепции (зрение, осязание, обоняние, вкус) и их выражение в языке // Вопросы языкознания. 1994. № 6.
  14. Сандакова М. В. Способы семантической деривации и типы соотношений между значениями в семантической структуре прилагательного // Научный диалог. 2019. № 3.
  15. Скребцова Т. Г. Когнитивная лингвистика: классические теории, новые подходы. М.: Издательский дом ЯСК, 2018.
  16. Степина С. С. Синестетическая ольфакторная метафора как разновидность метафоры // Актуальные проблемы современной лингвистики: сб. науч. статей. СПб., 2020.
  17. Темиргазина З. К. Представления о вкусах как когнитивная область знаний // Вопросы когнитивной лингвистики. 2013. № 2.
  18. Харченко В. К. Лингвосенсорика: фундаментальные и прикладные аспекты. М.: Ленанд, 2023.
  19. Чеханова И. В. Концепт taste в английской языковой картине мира // Вопросы когнитивной лингвистики. 2022. № 1.
  20. Шрамм А. Н. Очерки по семантике качественных прилагательных (на материале современного русского языка). Л., 1979.
  21. Hoffmann V. von. From Gluttony to Enlightenment: The World of Taste in Early Modern Europe. Chicago: University of Illinois Press, 2016
  22. Lakoff G. Johnson M. Why Cognitive Linguistics Requires Embodied Realism // Cognitive Linguistics. 2002. Vol. 13-3.

Author information

Tamara Aleksandrovna Chilova

Kabardino-Balkarian State University named after Kh. M. Berbekov, Nalchik

About this article

Publication history

  • Received: January 2, 2024.
  • Published: February 12, 2024.

Keywords

  • кабардино-черкесский язык
  • перцепция вкуса
  • признаковые имена
  • метафора
  • метонимия
  • Kabardian language
  • perception of taste
  • attributive names
  • metaphor
  • metonymy

Copyright

© 2024 The Author(s)
© 2024 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)