• Original research article
  • February 27, 2024
  • Open access

Representation of figurative meanings of the lexemes ‘булка’ / ‘Brötchen’ in a bilingual Russian-German linguistic-cultural dictionary

Abstract

The article is dedicated to the comparison of the metaphorical meanings of the lexemes ‘булка’ and ‘Brötchen’ in the German and Russian languages. In contemporary linguistic-cultural studies, comparisons of concepts and the creation of bilingual linguistic-cultural dictionaries play a special role, with key concepts of conceptualization and categorization. The research aim was to develop the structure of a dictionary entry in a bilingual figurative type dictionary, providing a clear representation of the similarities and differences in the directions of metaphoricalization. The scientific novelty of the research lies in the fact that the commonly accepted classification of lexical units based on their lexical and grammatical features was not used in developing the structure. A semantic feature was chosen as the category, allowing for the construction and tracing of semantic relationships with units of different groups, including lexemes of higher levels of abstraction, facilitating the search for figurative equivalents based on a given parameter. The research results expand the understanding of the concepts ХЛЕБ/BROT, whose distinctive features are still insufficiently studied. The developed rubricator can be applied in creating a specialized electronic dictionary.

References

  1. Авраменко О. В., Юрина Е. А. Метафорическое функционирование образов хлебобулочных изделий в русском и английском языках // Вестник Томского государственного университета. 2020. № 456.
  2. Боровкова А. В., Грекова М. В., Живаго Н. А., Юрина Е. А. Предисловие. Введение // Боровкова А. В., Грекова М. В., Живаго Н. А., Юрина Е. А. Словарь русской пищевой метафоры: в 3-х т. / под ред. Е. А. Юриной. Томск: Изд-во Томского университета, 2015. Т. 1. Блюда и продукты питания.
  3. Гусева И. В. Репрезентация лингвокультурного концепта «хлеб» во фразеологии русского языка и пиренейского и мексиканского вариантов испанского языка // Филологические науки в МГИМО. 2020. № 21-1.
  4. Зимина Л. Ж. Концепт «хлеб – das Brot» в зеркале фразеологий русского и немецкого языков // Язык и культура: поликультурный потенциал немецкого языка: мат-лы международной научно-практической конференции (г. Ульяновск, 4-5 апреля 2013 г.). Ульяновск: Ульяновский государственный педагогический университет им. И. Н. Ульянова, 2013.
  5. Китайгородская М. В., Розанова Н. Н. Продукты питания как социокультурные знаки // Язык. Личность. Текст: сб. ст. к 70-летию T. М. Николаевой. М.: Языки славянских культур, 2005.
  6. Ковшова М. Л. Роль лингвокультурологии на современном этапе: основные принципы и метод исследования // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия «Теория языка. Семиотика. Семантика». 2023. Т. 14. № 3.
  7. Козлова И. Е., Гребенкина И. Н. Образные выражения с наименованием «хлеб» во французском и русском языках: лингвокультурологический и дискурсивный аспекты // Вестник Томского государственного педагогического университета. 2017. № 6 (183).
  8. Колесникова С. М., Чибисова А. В. Макроконцепт «хлеб» в поликультурном пространстве // Культура и цивилизация. 2017. Т. 7. № 6A.
  9. Маслова В. А. Концептуализация и категоризация в языке с позиции лингвокультурологии // Studia Rossica Gedanensia. 2018. № 5.
  10. Матюшина Н. В. Исследования русских и английских концептов: обзор актуальных отечественных диссертаций // На пересечении языков и культур. Актуальные вопросы гуманитарного знания. 2023. № 1 (25).
  11. Мирзоева З. Д. Гиперо-гипонимический блок концепта хлеб/нон // Вестник Таджикского национального университета. Серия филологических наук. 2016. № 4-1 (195).
  12. Пименова М. В. Душа и дух: особенности концептуализации: монография. Кемерово: ИПК «Графика», 2004.
  13. Плисов Е. В. Образ хлеба в русской, немецкой и английской языковых картинах мира: лексические репрезентации. Н. Новгород: Нижегородский государственный педагогический университет имени Козьмы Минина, 2022.
  14. Помаролли Д. Концепция сопоставительного лингвокультурологического словаря пищевой метафоры на материале русского и итальянского языков // Вестник Томского государственного университета. 2018. № 434.
  15. Сергиенко Н. А. Сопоставительная когнитивная лингвокультурология как новое научное направление в современной лингвистике // Политическая лингвистика. 2019. № 6 (78).
  16. Слышкин Г. Г. Лингвокультурный концепт как системное образование // Вестник Воронежского государственного университета. Серия «Лингвистика и межкультурная коммуникация». 2004. № 1.
  17. Стернин И. А., Саломатина М. С. Семантический анализ слова в тексте: учебное пособие. Воронеж: Истоки, 2011.
  18. Юрина Е. А. Лексикографическое моделирование образной системы языка // Тульский научный вестник. Серия «История. Языкознание». 2023. Вып. 3 (15).

Author information

Elena Nikolaevna Blokhina

PhD

MGIMO University, Moscow

About this article

Publication history

  • Received: January 7, 2024.
  • Published: February 27, 2024.

Keywords

  • концепт ХЛЕБ/BROT
  • категоризация и концептуализация в лингвокультурологии
  • фигуративная лексикография
  • пищевая метафора
  • двуязычный лингвокультурологический словарь
  • concept ХЛЕБ/BROT
  • categorization and conceptualization in linguistic-cultural studies
  • figurative lexicography
  • food metaphor
  • bilingual linguistic-cultural dictionary

Copyright

© 2024 The Author(s)
© 2024 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)