• Original research article
  • May 6, 2024
  • Open access

Functional semantics of the author’s editing of comments in English-language Internet communication

Abstract

The paper focuses on the process of verbalization of human speech and mental activity within the framework of computer-mediated communication using the example of the editing history of comments posted on the Thomson Reuters news agency page on social networks. The aim of the study is to identify the cognitive and pragmatic characteristics of the step-by-step changes that the text of an Internet comment undergoes during the author’s editing. The work is novel in that it is the first to explore the process of verbal thought formulation on the basis of the authors’ editing history of Internet comments. In addition, the paper represents the first attempt to determine the functional and semantic potential of both the cognitive and pragmatic transformations and the corresponding linguistic means. The results showed that the functional and semantic potential of cognitive and pragmatic procedures and the corresponding linguistic means is aimed at verbalizing emotions, expressing attitudes towards new information, clarifying the modality and reference of language units, which indicates the transition of Internet communication from the oral and written register to the mental and written one.

References

  1. Баранов А. Г. Функционально-прагматическая концепция текста: автореф. дисс. … д. филол. н. Краснодар, 1993.
  2. Жинкин Н. И. Психолингвистика. Избранные труды. М.: Лабиринт, 2009.
  3. Кольцова Е. А., Карташкова Ф. И. Функциональные особенности внутренней речи в лингвопрагматическом и психологическом аспектах // Вестник Новосибирского государственного педагогического университета. 2018. Т. 8. № 4. https://doi.org/10.15293/2226-3365.1804.04
  4. Поспелова А. Г. Речевые приоритеты в английском диалоге: автореф. дисс. … д. филол. н. СПб., 2001.
  5. Потебня А. А. Полное собрание трудов: мысль и язык / подготовка текста Ю. С. Рассказова, О. А. Сычева. М.: Лабиринт, 1999.
  6. Спиридонова В. А. К вопросу о когнитивно-прагматических особенностях процесса порождения текста интернет-комментария // Герценовские чтения. Иностранные языки: сборник научных трудов / под ред. Т. И. Воронцовой. СПб.: РГПУ им. А. И. Герцена, 2020.
  7. Спиридонова В. А., Третьякова Т. П. Опыт когнитивно-дискурсивного анализа континуума интернет-комментариев // Язык и культура в глобальном мире: сборник статей. СПб.: ЛЕМА, 2023.
  8. Третьякова Т. П., Спиридонова В. А. Комментирование и англоязычный интернет-коммент // Современная англистика: языковая палитра культуры: коллективная монография. СПб.: Центр научно-информационных технологий «Астерион», 2020.
  9. Androutsopoulos J., Herring S. C.Computer-Mediated Discourse 2.0 // The Handbook of Discourse Analysis / ed. by D. Tannen, H. E. Hamilton, D. Shiffrin. 2nd ed. Chichester: John Wiley and Sons, 2015.
  10. Baddeley A. Working Memory // Current Biology. 2010. Vol. 20. Iss. 4. https://doi.org/10.1016/j.cub.2009.12.014
  11. Crystal D.Internet Linguistics: Students Guide. L.: Routledge, 2011.
  12. Herring S. C. A Faceted Classification Scheme for Computer-Mediated Discourse // Language@Internet. 2007. Vol. 4.

Author information

Valentina Aleksandrovna Spiridonova

PhD

Empress Catherine II Saint Petersburg Mining University

Ekaterina Aleksandrovna Varlakova

PhD

Empress Catherine II Saint Petersburg Mining University

Maria Vyacheslavovna Goncharova

PhD

Empress Catherine II Saint Petersburg Mining University

About this article

Publication history

  • Received: March 24, 2024.
  • Published: May 6, 2024.

Keywords

  • интернет-коммуникация
  • функциональная семантика интернет-комментария
  • порождение веб-текста
  • интернет-коммент
  • авторское редактирование
  • Internet communication
  • functional semantics of Internet comments
  • web text generation
  • Internet comment
  • author’s editing

Copyright

© 2024 The Author(s)
© 2024 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)