• Original research article
  • November 11, 2008
  • Open access

THE CONCEPTS OF INDIFFERENCE AND CONTEMPT AS THE COMPONENTS OF THE PEJORATIVE CONNOTATION OF ENGLISH AND RUSSIAN PHRASEOLOGICAL UNITS

Abstract

In the article the contents of the concepts of indifference and contempt as the bearers of the moral-emotional estimation of a person, his deeds and judgements, and their role in the formation of the pejorative connotation in English and Russian phraseological units are considered.

References

  1. Аюпова, Р. А. Связь фразеологической антонимии с пейоративной и мелиоративной оценочностью / Р. А. Аюпова // Русская и сопоставительная филология: состояние и перспективы: Международная научная конференция, посвященная 200-летию Казанского университета (Казань, 4-6 октября 2004 г.): Труды и материалы / Под общ. ред. К. Р. Галиуллина. - Казань: Изд-во Казан. ун-та, 2004. - C. 100-110.
  2. Виноградов, В. С. Перевод. Романские языки: общие и лексические вопросы / В. С. Виноградов. - М.: Университет, 2007. - 236 с.
  3. Изард К. Эмоции человека. - М.: Изд-во Моск. ун-та, 1980.
  4. Кондаков И. И. Логический словарь-справочник. - М., 1975. - С. 421-423.
  5. Лингвистический энциклопедический словарь. - М., 1900. - С. 354-355.
  6. Рейковский Я. Экспериментальная психология эмоций. - М.: Прогресс, 1979.
  7. Телия В. Н. Метафоризация и роль в сознании языковой картины мира // Роль человеческого фактора. Язык и картина мира. - М.: Наука, 1988.

Author information

S. V. Leskina

Chelyabinsk State Pedagogical University

About this article

Publication history

  • Published: November 11, 2008.

Keywords

  • концепты безразличия и презрения
  • морально-эмоциональная оценка
  • пейоративная коннотация
  • английские и русские фразеологические единицы
  • concepts of indifference and contempt
  • moral-emotional estimation
  • pejorative connotation
  • English and Russian phraseological units

Copyright

© 2008 The Author(s)
© 2008 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)