• Original research article
  • February 2, 2013
  • Open access

MOTIVATION FEATURES IN THE PROCESS OF LEXICAL NOMINATION OF VOCABULARY UNITS RELATED TO AGRICULTURAL DISCOURSE

Abstract

The author reveals the notion of lexical nomination from the perspective of motivation of its constituent units, tells that the reflection of existing reality by means of language is the basis for the research of source derived word motivation, and the selection of feature, which forms the basis of nomination, depends on the significance of reality to the subject; and pays particular attention to the peculiarity of motivation of recently emerging objects of reality within the framework of the discourse type under research.

References

  1. Арапова Н. С. Этимон // Языкознание. Большой энциклопедический словарь / гл. ред. В. Н. Ярцева. Изд-е 2-е. М., 2002.
  2. Блинова О. И. Русская мотивология: учебно-метод. пособие. Томск, 2004.
  3. Гумбольдт В. О различии строения человеческих языков и его влиянии на духовное развитие человечества // Гумбольдт В. фон. Избранные труды по языкознанию. М., 2000. С. 37–300.
  4. Линник Е. Ф. Немецко-русский сельскохозяйственный словарь. М.: Русский язык, 1987. 743 с.
  5. Павлов С. Г. Теоретические и прикладные проблемы номинации в курсе «Теория языка»: учебно-методическое пособие. Н. Новгород: НГПУ, 2008. 55 с.
  6. Телия В. Н. Номинация // Языкознание. Большой энциклопедический словарь / гл. ред. В. Н. Ярцева. Изд-е 2-е. М., 2002. С. 336-337.
  7. Рroduct Guide [Электронный ресурс]. URL: www.german-meat.org

Author information

Elena Mikhailovna Shcherbinina

Belgorod State University

About this article

Publication history

  • Published: February 2, 2013.

Keywords

  • лексическая номинация
  • языковая картина мира
  • мотивация
  • типы мотивации
  • этимон
  • lexical nomination
  • language picture of the world
  • motivation
  • types of motivation
  • etymon

Copyright

© 2013 The Author(s)
© 2013 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)