• Original research article
  • May 7, 2014
  • Open access

THE FORMATION OF ENTREPRENEURIAL PERSONALITY IN THE PROCESS OF A FOREIGN LANGUAGE TEACHING IN A HIGHER EDUCATION ESTABLISHMENT

Abstract

In the article the capabilities of a professional foreign language in the formation of an entrepreneurial personality in a modern higher education establishment are under study. Special attention is paid to the use of the example method and to the discussion of the issues of applied ethics and native history of entrepreneurship in classes. The fragment from the author's manual is given as an illustration.

References

  1. Бизнесмены России. 40 историй успеха. М.: Око, 1994. 415 с.
  2. Благотворительность в России. Исторические и социально-экономические исследования. СПб.: Изд-во им. Н. И. Новикова, 2004. 608 с.
  3. Ермаков С. А., Мезина Л. Г. Модели пути жизни человека: Позитивные и негативные аспекты // Исторические, философские, политические и юридические науки, культурология и искусствоведение. Вопросы теории и практики. Тамбов: Грамота, 2012. № 7 (21). Ч. 1. С. 62-65.
  4. Камаева Т. П., Хайруллин Р. Д., Храмова Ю. Н. Иностранный язык и формирование корпоративной социальной ответственности как компонента профессиональной культуры российского предпринимателя // Филологические науки. Вопросы теории и практики. Тамбов: Грамота, 2013. № 2 (20). С. 81-85.
  5. Корпоративная социальная ответственность [Электронный ресурс] // Википедия: свободная энциклопедия. URL: http://ru.wikipedia.org/wiki/Корпоративная_социальная_ответственность (дата обращения: 31.03.2014).
  6. Предпринимательство и предприниматели России. От истоков до начала ХХ века. М.: РОССПЭН, 1997. 344 с.
  7. Савенкова И. А. Рефлексивно-психологические аспекты активизации профессионального самоопределения студентов - будущих психологов: дисс. … к. психол. н. Тамбов, 2002. 175 с.
  8. Сысоев П. В. Концепция языкового поликультурного образования: монография. М.: Еврошкола, 2003. 401 с.
  9. Технологии приготовления пищи / Food Preparation Techniques Book / сост. Р. Д. Хайруллин, Т. П. Камаева, Ю. Н. Храмова. Н. Новгород: Изд-во НКИ, 2012. Кн. 1. 83 с.
  10. Тимофеева Е. К. Становление личностного опыта студентов-финансистов при формировании иноязычно-речевой деятельности: дисс. … к. пед. н. Якутск, 2000. 138 с.
  11. Byram M. Foreign Language Education and Cultural Studies // Language, Culture and Curriculum. 1988. Vol. 1 (1). P. 15-31.
  12. Byram M., Zarate G., Neuner G. Sociocultural Competences in Foreign Language Teaching and Learning. Strasburg: Council of Europe Press, 1997. 124 p.
  13. Morgan C. Cultural Awareness and the National Curriculum // Language Learning Journal. 1995. Vol. 12. P. 9-12.

Author information

Restyam Davletbaevich Khairullin

Lobachevsky State University of Nizhni Novgorod

Tat'yana Pavlovna Kamaeva

Lobachevsky State University of Nizhni Novgorod

Yuliya Nikolaevna Khramova

Lobachevsky State University of Nizhni Novgorod

About this article

Publication history

  • Published: May 7, 2014.

Keywords

  • профессиональный иностранный язык
  • самоопределение и становление личности
  • прикладная этика
  • история предпринимательства
  • professional foreign language
  • self-determination and personality formation
  • applied ethics
  • the history of entrepreneurship

Copyright

© 2014 The Author(s)
© 2014 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)