• Original research article
  • May 1, 2016
  • Open access

ETHNIC WORLDVIEW REPRESENTED IN THE THEMATIC COMPONENT “FOOD” (BY THE MATERIAL OF THE ENGLISH, GERMAN AND RUSSIAN PHRASEOLOGICAL UNITS)

Abstract

The article examines phraseological units with the component “food”. The analysis indicates that such units can transfer a wide spectrum of meanings: characteristic of a human being, his physical and mental qualities, specifics of relations between the people and environment. Besides, the component “food” in a certain context can form such figures of speech which, filled with author’s intention, can hardly be understood beyond the frame of their own linguistic culture.

References

  1. Бинович Л. Э. Немецко-русский фразеологический словарь / под ред. С. И. Константиновой. М.: Аквариум, 1995. 768 с.
  2. Витгенштейн Л. Философские работы. М.: Гнозис, 1994. Часть 1. 612 с.
  3. Кодухов В. И. Введение в языкознание. М.: Просвещение, 1987. 288 с.
  4. Кочин Н. И. Парни [Электронный ресурс]. URL: http://www.classes.ru/all-russian/dictionary-russian-academ-term-39588.htm (дата обращения: 16.03.2016).
  5. Кунин А. В. Англо-русский фразеологический словарь. М.: Рус. яз., 1984. 944 с.
  6. Лурия Л. Р. Язык и сознание / под редакцией Е. Д. Хомской. Ростов н/Д: Феникс, 1998. 416 с.
  7. Маслова В. А. Лингвокультурология: учебное пособие. М.: Издательский центр «Академия», 2001. 208 с.
  8. Маслоу А. Мотивация и личность. 3-е изд. СПб.: Питер, 2008. 352 с.
  9. Молотков А. И. Фразеологический словарь русского языка. М.: Советская энциклопедия, 1968. 543 с.
  10. Ожегов С. И. Словарь русского языка. М.: Оникс, 2007. 976 с.
  11. Руднев В. П. Словарь культуры XX века. М.: Аграф, 1998. 384 с.
  12. Телия В. Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М.: Школа «Языки русской культуры», 1996. 288 с.
  13. Derenowski M. Discovering Language. Konin, 2006. Vol. 1. 83 p.
  14. Grimm J. and W. Household Stories by the Brothers Grimm [Электронный ресурс]. URL: http://dictionary.reference.com/ browse/black-pudding (дата обращения: 07.03.2016).
  15. Hughes T. Tom Brown’s Schooldays [Электронный ресурс]. URL: http://www.readcentral.com/book/Thomas-Hughes/ Read-Tom-Browns-Schooldays-Online (дата обращения: 07.03.2016).
  16. Lessing G. Emilia Galotti [Электронный ресурс]. URL: http://www.digbib.org/Gotthold_Ephraim_Lessing_1729/Emilia_ Galotti_.pdf (дата обращения: 07.03.2016).

Author information

Denis Olegovich Nikonov

Bryansk State University named after Academician I. G. Petrovsky

About this article

Publication history

  • Published: May 1, 2016.

Keywords

  • фразеологизм
  • картина мира
  • лингвокультурная ценность
  • компонентный состав
  • тематический компонент «еда»
  • phraseological unit
  • worldview
  • linguo-cultural value
  • component structure
  • thematic component “food”

Copyright

© 2016 The Author(s)
© 2016 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)