• Original research article
  • May 1, 2016
  • Open access

THE CONCEPTUALIZATION OF THE NOTION FOOD IN THE FRENCH LINGUISTIC WORLDVIEW

Abstract

The article deals with the concept “food” as an integral part of the Frenchman’s worldview. The French cuisine is not just a gastronomic notion, but one of the hallmarks of France in the international arena. The authors analyze such factors as the types of courses, their areal belonging and the place where the food is eaten. All together they form a multi-faceted and unique concept in its content.

References

  1. Болдырев Н. Н. Категории как форма репрезентации знаний в языке // Концептуальное пространство языка: сб. научных трудов. Тамбов: Изд-во ТГУ им. Г. Р. Державина, 2005. С. 16-39.
  2. Болдырев Н. Н. О метаязыке когнитивной лингвистики: концепт как единица знания // Когнитивные исследования языка. 2011. № 9. С. 23-32.
  3. Краткий словарь когнитивных терминов (КСКТ) / под общ. ред. Е. С. Кубряковой. М.: Филол. ф-т МГУ им. М. В. Ломоносова, 1996. 245 c.
  4. Маслова В. А. Введение в когнитивную лингвистику. М.: Флинта; Наука, 2004. 296 с.
  5. Олянич А. В. Драматургия ритуальной коммуникации (лингвосемиотический аспект) // Вестник Омского государственного университета. 2004. № 1. С. 88-91.
  6. Туган-Барановская Б. Русские и французские пословицы и поговорки. М.: Издательство литературы на иностранных языках, 1946. 58 с.
  7. Label France: revue d'information du Ministère des affaires étrangères. Paris, 2008. № 51. С. 19-25.
  8. Queneau R. Le Chiendent. Paris: Editions Gallimard, 1933. 433 p.

Author information

Marianna Akhmedovna Abakarova

Dagestan State University

Fat'ma Tadzhibovna Omarova

Dagestan State University

About this article

Publication history

  • Published: May 1, 2016.

Keywords

  • концепт
  • концептуализация
  • еда
  • гастрономия
  • пословица
  • concept
  • conceptualization
  • food
  • gastronomy
  • proverb

Copyright

© 2016 The Author(s)
© 2016 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)