• Original research article
  • November 1, 2017
  • Open access

ANALYSIS OF THE SEMANTIC FIELD OF THE CULINARY VERBS “TO FRY / 炸” IN THE RUSSIAN AND CHINESE LANGUAGES

Abstract

The article discusses the semantic field “to fry / 炸”. The comparative analysis of the basic meanings of this field indicated that semantic fields of the Russian and Chinese culinary verbs “to fry / 炸” generally coincide. Semantic field of the Russian culinary verb is much broader than the Chinese one; linguistic lacunas exist in Russian and Chinese. The research findings can serve as empirical data when solving theoretical problems of identifying semantic components of verb meanings, forming the system of meanings, formulating identifiers for their lexicographical description. The research materials and results can be used when teaching Chinese or Russian to foreigners, when compiling Russian-Chinese dictionary.

References

  1. Кузнецов А. М. Структурно-семантические параметры в лексике (на материале английского языка). М.: Наука, 1980. 160 с.
  2. Кулинарный словарь [Электронный ресурс]. URL: http://www.kulina.ru/articles/kyl_slovar/v/ (дата обращения: 10.01.2016).
  3. Лю Лифэнь. Сопоставление семантических полей русских и китайских кулинарных глаголов «печь/烤» и «парить/蒸» // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 12 (66): в 4-х ч. Ч. 1. С. 116-121.
  4. 刘丽芬.语言与民族思维互为观照--以俄语为例.中国社会科学报, 2012.07.25 (Лю Лифэнь. Язык и мышление // Газета общественных наук Китая. 2012. 25 июля).
  5. 梅家驹、竺一鸣、高蕴琦、殷鸿翔.语义场和语义体系.外国语, 1987. № 3. С. 18-23 (Мэй Цзяцзюй, Чжу Имин, Гао Юньци, Инь Хунсян. Семантическое поле и система // Иностранные языки. 1987. № 3. С. 18-23).
  6. 吉美兰.汉韩烹饪动词对比.中央民族大学硕士学位论文,2012. 79 с. (Цзи Мэйлань. Сопоставление китайско-корейских кулинарных глаголов: магистрантская дисс. Пекин: Центральный национальный университет, 2012. 79 с.).
  7. 姜习、萧帆、刘建成等.中国烹饪百科全书.北京:中国大百科全书出版社, 1995. 841 с. (Цзян Си, Сяо Фань, Лю Цзяньчэн и др. Кулинарная энциклопедия Китая. Пекин: Изд-во Большой энциклопедии Китая, 1995. 841 с.).

Author information

Zhonglian Huang

Center for Translation Studies of the Guangdong University of Foreign Studies

Lifen Liu

Center for Translation Studies of the Guangdong University of Foreign Studies

About this article

Publication history

  • Published: November 1, 2017.

Keywords

  • русско-китайские кулинарные глаголы
  • семантическое поле
  • выделение сем
  • «жарить/炸»
  • горячие блюда
  • Russian-Chinese culinary verbs
  • semantic field
  • identification of semes
  • “to fry / 炸”
  • hot dishes

Copyright

© 2017 The Author(s)
© 2017 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)