• Original research article
  • December 15, 2018
  • Open access

THE JAPANESE FEAST TRADITIONS IN V. M. GOLOVNIN’S BOOK “MEMOIRS OF A CAPTIVITY IN JAPAN DURING THE YEARS 1811, 1812 AND 1813 WITH OBSERVATIONS ON THE COUNTRY AND THE PEOPLE”

Abstract

The article deals with some peculiarities of the artistic world of V. M. Golovnin’s book “Memoirs of a Captivity in Japan during the Years 1811, 1812 and 1813 with Observations on the Country and the People”, published in 1816. This novel is a fascinating monument of the Russian literature of the first decades of the XIX century. In the work, the author analyses the episodes with the “food theme”, they are of interest in the historical and cultural aspect as the representation of the first cultural contacts between Russia and Japan, as well as the embodiment of realistic (ethnographic) narration traits and the combination of the elements of realism and romanticism in literature.

References

  1. Александрова-Осокина О. Н. «Райский» топос в паломническом тексте // Гуманитарные исследования в Восточной Сибири и на Дальнем Востоке. 2011. № 2 (14). С. 89-93.
  2. Арутюнов С. А. Этнография питания народов стран зарубежной Азии. М.: Наука, 1981. 255 с.
  3. Арутюнов С. А., Щебеньков В. Г. Древнейший народ Японии. Судьбы племени айнов. М.: Наука, 1992. 208 с.
  4. Гачев Г. Д. Ментальность народов мира. М.: Алгоритм, 2008. 544 с.
  5. Головнин В. М. Записки флота капитана Головнина о приключениях его в плену у японцев в 1811, 1812 и 1813 годах. С приобщением Замечаний его о Японском Государстве и народе: в 3-х ч. СПб.: Морская типография, 1816. Ч. 1. 285 с.
  6. Головнин В. М. Записки флота капитана Головнина о приключениях его в плену у японцев в 1811, 1812 и 1813 годах. С приобщением Замечаний его о Японском Государстве и народе: в 3-х ч. СПб.: Морская типография, 1816. Ч. 2. 206 с.
  7. Головнин В. М. Записки флота капитана Головнина о приключениях его в плену у японцев в 1811, 1812 и 1813 годах. С приобщением Замечаний его о Японском Государстве и народе: в 3-х ч. СПб.: Морская типография, 1816. Ч. 3. 169 с.
  8. Данн Ч. Традиционная Япония. Быт, религия, культура. М.: ЗАО «Центрполиграф», 2006. 222 с.
  9. Игнатович А. Н. Чайное действо. М.: Стилсервис, 2011. 493 с.
  10. Иноуэ Я. Сны о России. М.: Наука, 1987. 224 с.
  11. Исигэ Н. Кулинарный взгляд на историю японской культуры [Электронный ресурс]. URL: https://web-japan.org/nipponia/nipponia36/ru/feature/feature01.html (дата обращения: 24.09.2018).
  12. Кадзуко Э. Практическая энциклопедия японской кухни. Владимир: Аркаим, 2005. 256 с.
  13. Марушкина Н. С. Концепт «еда» в контексте диалога культур: автореф. дисс. … к. культурологии. Иваново, 2014. 25 с.
  14. Нефедьева А. А., Зандраев А. Ч. Технологические приемы японской росписи по лаку маки-э // Вестник Иркутского государственного технического университета. 2015. № 11 (106). С. 367-373.
  15. Никитина Л. В. Культура современного японского питания: традиции и новации: автореф. дисс. … к. культурологии. М., 2008. 24 с.
  16. Скляренко Н. В. Трапеза как социокультурный феномен: автореф. дисс. … к. филос. н. Ростов-на-Дону, 2002. 23 с.
  17. Фирсов И. И. Головнин. Дважды плененный: исторический роман. М.: АСТ, 2002. 464 с.
  18. Фраерман Р. И. Плавания В. М. Головнина. М.: Географгиз, 1948. 118 с.
  19. Чирич И. В. Лексика застолья в русской языковой картине мира: автореф. дисс. … к. филол. н. М., 2004. 17 с.

Author information

Kseniya Andreevna Vereshchagina

Pacific National University

About this article

Publication history

  • Received: October 3, 2018.
  • Published: December 15, 2018.

Keywords

  • В. М. Головнин
  • культурный обмен
  • деталь
  • документально-художественное повествование
  • реализм
  • японская культура
  • V. M. Golovnin
  • cultural exchange
  • detail
  • documentary and literary narration
  • realism
  • Japanese culture

Copyright

© 2018 The Author(s)
© 2018 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)