• Original research article
  • October 20, 2019
  • Open access

MEANS TO REPLENISH THE ENGLISH GLUTTONIC VOCABULARY IN THE XX CENTURY

Abstract

The article analyses the means to replenish the English “gastronomic” vocabulary in the XX century and linguo-culturological factors contributing to this process. It is shown that the modern English gluttonic vocabulary is a substantial stratum of vocabulary, which is constantly replenished. This process is mostly implemented by word-formative means, in particular stem composition, i.e. internal resources of the English language. Borrowing of gluttonic vocabulary occurs fragmentarily and does not play a dominant role in its replenishment.

References

  1. Бочегова Н. Н. Национальная специфика концептов пищи (на материале английского языка) // Известия Российского государственного педагогического университета им. А. И. Герцена. 2004. Т. 4. № 7. С. 85-99.
  2. Козько Н. А. Анализ концепта «Напитки» на материале лексикографических источников // Проблемы истории, филологии, культуры. 2014. № 3 (45). С. 201-203.
  3. Лапшина М. Н. Семантическая эволюция английского слова (изучение лексики в когнитивном аспекте). СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 1998. 160 с.
  4. Марушкина Н. С. «Гастрономические» фразеологические единицы как средство формирования концепта «Еда» // Преподаватель XXI век. 2012. № 2. С. 355-358.
  5. Мишутинская Е. А., Злобина И. С., Свицова А. А. Семантическая деривация как один из основополагающих способов создания эвфемизмов // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 7 (61). Ч. 2. С. 141-144.
  6. Никишкова М. С. Лингвокультурный гастрономический код в англоязычной потребностной коммуникации // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2014. № 12 (42). Ч. 2. С. 124-132.
  7. Руфова Е. С. Лексико-семантические особенности японского гастрономического дискурса (на материале рецептов) // Вестник Вятского государственного университета. 2017. № 6. С. 53-56.
  8. Ундрицова М. В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческого языков): автореф. дисс. … к. филол. н. М., 2015. 21 с.
  9. Ayto J. A Century of New Words. Oxford: Oxford University Press, 2007. 250 p.
  10. Green J. Cassel’s Dictionary of Slang. L.: Cassel Wellington House, 2004. 1316 p.
  11. Oxford Advanced Learner’s Dictionary / ed. by S. Wehmeier. 7th ed. Oxford: Oxford University Press, 2006. 1780 p.

Author information

Elena Alekseevna Mishutinskaya

Vyatka State University

Larisa Nikolaevna Ponomarenko

Vyatka State University

About this article

Publication history

  • Received: August 10, 2019.
  • Published: October 20, 2019.

Keywords

  • пополнение словаря
  • гастрономическая лексика
  • способы словообразования
  • словосложение
  • гастрономическая метафора
  • vocabulary replenishing
  • gastronomic vocabulary
  • word-formative means
  • stem composition
  • gastronomic metaphor

Copyright

© 2019 The Author(s)
© 2019 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)