MEANS TO REPLENISH THE ENGLISH GLUTTONIC VOCABULARY IN THE XX CENTURY
Abstract
The article analyses the means to replenish the English “gastronomic” vocabulary in the XX century and linguo-culturological factors contributing to this process. It is shown that the modern English gluttonic vocabulary is a substantial stratum of vocabulary, which is constantly replenished. This process is mostly implemented by word-formative means, in particular stem composition, i.e. internal resources of the English language. Borrowing of gluttonic vocabulary occurs fragmentarily and does not play a dominant role in its replenishment.
References
- Бочегова Н. Н. Национальная специфика концептов пищи (на материале английского языка) // Известия Российского государственного педагогического университета им. А. И. Герцена. 2004. Т. 4. № 7. С. 85-99.
- Козько Н. А. Анализ концепта «Напитки» на материале лексикографических источников // Проблемы истории, филологии, культуры. 2014. № 3 (45). С. 201-203.
- Лапшина М. Н. Семантическая эволюция английского слова (изучение лексики в когнитивном аспекте). СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 1998. 160 с.
- Марушкина Н. С. «Гастрономические» фразеологические единицы как средство формирования концепта «Еда» // Преподаватель XXI век. 2012. № 2. С. 355-358.
- Мишутинская Е. А., Злобина И. С., Свицова А. А. Семантическая деривация как один из основополагающих способов создания эвфемизмов // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 7 (61). Ч. 2. С. 141-144.
- Никишкова М. С. Лингвокультурный гастрономический код в англоязычной потребностной коммуникации // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2014. № 12 (42). Ч. 2. С. 124-132.
- Руфова Е. С. Лексико-семантические особенности японского гастрономического дискурса (на материале рецептов) // Вестник Вятского государственного университета. 2017. № 6. С. 53-56.
- Ундрицова М. В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты (на материале русского, английского, французского и греческого языков): автореф. дисс. … к. филол. н. М., 2015. 21 с.
- Ayto J. A Century of New Words. Oxford: Oxford University Press, 2007. 250 p.
- Green J. Cassel’s Dictionary of Slang. L.: Cassel Wellington House, 2004. 1316 p.
- Oxford Advanced Learner’s Dictionary / ed. by S. Wehmeier. 7th ed. Oxford: Oxford University Press, 2006. 1780 p.
Author information
About this article
Publication history
- Received: August 10, 2019.
- Published: October 20, 2019.
Keywords
- пополнение словаря
- гастрономическая лексика
- способы словообразования
- словосложение
- гастрономическая метафора
- vocabulary replenishing
- gastronomic vocabulary
- word-formative means
- stem composition
- gastronomic metaphor
Copyright
© 2019 The Author(s)
© 2019 Gramota Publishing, LLC