• Original research article
  • February 26, 2021
  • Open access

Linguo-Culturological Analysis of the German Phraseological Units with the Core Component “Käse” (Cheese)

Abstract

The research objective is as follows: relying on the linguo-culturological approach, the author tries to reconstruct a fragment of the German verbal and cogitative worldview represented by phraseological units with the nominal core component “Käse” (cheese). Scientific novelty of the research lies in choosing little-studied phraseological material, including archaic idioms related to the thematic field “Cheese-making and Cheese-eating in Germany”, and in conducting their linguo-cultural analysis. As a result, phraseological units with the core component “Käse” (cheese), implementing principle concepts of cheese as a sociocultural phenomenon within the German linguistic worldview, are identified, organised and described.

References

  1. Арнольд из Виллановы. Салернский кодекс здоровья / пер. с лат. Ю. Ф. Шульца. М.: Медицина, 1970. 112 с.
  2. Бинович Л. Э., Гришин Н. Н. Немецко-русский фразеологический словарь. М.: Русский язык, 1975. 656 c.
  3. Данилова В. А. Лингвокультурологический анализ фразеологических единиц со стержневым компонентом “Bier” в немецком языке // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2020. Т. 13. № 11. С. 176-181.
  4. Данилова В. А. Фразеологические единицы с миконимическим стержневым компонентом (“Pilz”, “Trüffel”, “Pfifferling”) в немецком языке: лингвокультурологический анализ // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2020. Т. 13. № 9. С. 208-212.
  5. Мальцева Д. Г. Немецко-русский фразеологический словарь с лингвострановедческим комментарием: около 1300 фразеологических единиц. М.: Азбуковник; Русские словари, 2002. 346 с.
  6. Маркина Л. Г. Культура Германии: лингвострановедческий словарь / под общ. ред. проф. Н. В. Муравлёвой. М.: АСТ, 2006. 1181 с.
  7. Райхштейн А. Д. Сопоставительный анализ немецкой и русской фразеологии. М.: Высшая школа, 1980. 143 с.
  8. Телия В. Н. Русская фразеология: семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. М.: Языки русской культуры, 1996. 289 с.
  9. Alles über die Käse [Электронный ресурс]. URL: https://www.kaesewelten.info (дата обращения: 15.12.2020).
  10. Allgäuer Käsestraße [Электронный ресурс]. URL: https://www.allgäuer-käsestrasse.de (дата обращения: 15.12.2020).
  11. Borchardt W., Wustmann G., Schoppe G. Die sprichwörtlichen Redensarten im deutschen Volksmund nach Sinn und Ursprung erläutert. Leipzig: VEB F. A. Brockhaus Verlag, 1955. 529 S.
  12. Deutsches Sprichwörter-Lexicon von K. F. W. Wander [Электронный ресурс]. URL: http://woerterbuchnetz.de/Wander/ (дата обращения: 15.12.2020).
  13. Deutsches Wörterbuch von Jacob Grimm und Wilhelm Grimm [Электронный ресурс]. URL: http://woerterbuchnetz.de/cgi-bin/WBNetz/wbgui_py?sigle=DWB (дата обращения: 15.12.2020).
  14. Käsestraße Schleswig-Holstein [Электронный ресурс]. URL: https://www.kaesestrasse.sh (дата обращения: 15.12.2020).
  15. Käse- und Feinkost Anton Langer [Электронный ресурс]. URL: https://käse1a.de (дата обращения: 15.12.2020).
  16. Regimen Sanitatis Salernitanum [Электронный ресурс]. URL: http://www.fh-augsburg.de/~harsch/Chronologia/Lspost11/Regimen/reg_sana.html (дата обращения: 15.12.2020).

Author information

Victoria Anatolievna Danilova

PhD

Moscow State Linguistic University

About this article

Publication history

  • Received: December 13, 2020.
  • Published: February 26, 2021.

Keywords

  • языковая картина мира
  • лингвокультурологический подход
  • фразеологическая единица
  • ключевой компонент “Käse”
  • гастрономический дискурс
  • linguistic worldview
  • linguo-cultural approach
  • phraseological unit
  • core component “Käse” (cheese)
  • gastronomic discourse

Copyright

© 2021 The Author(s)
© 2021 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)