• Original research article
  • February 6, 2024
  • Open access

Micro-field “Alcohol” of the lexico-semantic field “Food” in the novel “The Rebel Angels” by Robertson Davies

Abstract

The aim of the study is to determine the structure, composition and interaction of lexical units in the lexico-semantic field “Food” in the novel “The Rebel Angels” by Robertson Davies as exemplified by the micro-field “Alcohol”. The study is original in that it is the first in linguistics to use a field approach to examine the vocabulary with the semantics of food based on the material of R. Davies’s work “The Rebel Angels”, which contributes to the detailed differentiation of special terminology related to the topic of “food” in the English language. As a result, the vocabulary with the semantics of food was identified in the text of the novel, its repetitions were eliminated. The remaining 482 lexical units formed the lexico-semantic field “Food”, consisting of 2 large micro-fields “Foods” and “Drinks”. The micro-field “Foods” is divided into 2 large micro-fields “Dishes” and “Receiving guests”. The micro-field “Drinks” contains 2 micro-fields: “Drinks proper” and “At a drinking establishment”. The micro-field “Alcohol”, which is a part of the micro-field “Drinks proper”, was analyzed in detail, distinctive features within the micro-field were revealed, its structure was presented.

References

  1. Абдусаламов М. М., Магомедов М. М. Технология выделения семантического центра лексико-семантического поля (на примере ЛСП «Одиночество» в разрезе имени прилагательного английского языка) // Мир науки, культуры, образования. 2022. № 4 (95).
  2. Велисевич А. В. Лексико-семантические особенности гастрометафоры в медиадискурсе // Лингвистика, лингводидактика, лингвокультурология: актуальные вопросы и перспективы развития: мат. VII междунар. науч.-практ. конференции. Мн., 2023.
  3. Вострикова И. Ю. Национальная специфика семантической близости и противопоставленности единиц ЛСП «Трудовая деятельность» в русском и английском языках // Сопоставительные исследования – 2021: сб. науч. трудов. Воронеж, 2021.
  4. Гинзбург Р. С. Значение слова и методика компонентного анализа // Иностранный язык в школе. 1978. № 5.
  5. Гулыга Е. В., Шендельс Е. И. О компонентном анализе значимых единиц языка // Принципы и методы семантических исследований / под ред. В. Н. Ярцевой. М., 1976.
  6. Долгих Н. Г. О трех направлениях в разработке метода компонентного анализа применительно к лексическому материалу // Филологические науки. 1974. № 2.
  7. Калмыкова Д. А. Лексические единицы со значением «еда/напитки» в гоголевском дискурсе // Вестник Донецкого национального университета. Серия Д: Филология и психология. 2021. № 4.
  8. Каркавина О. В. Особенности передачи пищевых номинаций в переводе романа Джоанн Харрис «Пять четвертинок апельсина» // Мир науки, культуры, образования. 2022. № 1 (92).
  9. Картавая Ю. К. Определение лексико-семантического поля // Формирование профессиональной компетентности филолога в поликультурной образовательной среде: мат. II междунар. науч.-практ. конференции / под общ. ред. И. Б. Каменской. Симферополь, 2019.
  10. Кезина С. В. Семантическое поле как система // Филологические науки. 2004. № 4.
  11. Конецкая В. П. О системности лексики // Вопросы языкознания. 1984. № 1.
  12. Кузнецова А. И. Понятие семантической системы языка и методы ее исследования. М.: Наука, 1963.
  13. Левицкий В. В. Типы лексических микросистем и критерии их различения // Филологические науки. 1988. № 5.
  14. Нильсен Е. А., Барбулевич К. А. Структура лексико-семантического поля “Negative Emotions” // Иностранные языки в экономических вузах России: всероссийский научно-информационный альманах. СПб.: Изд-во СПбГЭУ, 2022. Вып. 21.
  15. Степанова М. Д. Вопросы компонентного анализа в лексике // Иностранный язык в школе. 1966. № 5.

Author information

Tatyana Nikolaevna Kurenkova

PhD

Reshetnev Siberian State University of Science & Technology, Krasnoyarsk

Tatyana Vladimirovna Strekaleva

PhD

Reshetnev Siberian State University of Science & Technology, Krasnoyarsk

About this article

Publication history

  • Received: January 2, 2024.
  • Published: February 6, 2024.

Keywords

  • построение лексико-семантического поля «Еда»
  • выделение микрополей
  • микрополе «Алкоголь»
  • структурно-семантическая дифференциация лексических единиц
  • принцип структурной сложности состава лексических единиц
  • construction of the lexico-semantic field “Food”
  • identification of micro-fields
  • micro-field “Alcohol”
  • structural and semantic differentiation of lexical units
  • principle of structural complexity of the composition of lexical units

Copyright

© 2024 The Author(s)
© 2024 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)