Connotative emotional-value component of meaning of lexemes naming cereal and bakery products (based on data from the Russian National Corpus)
Abstract
Identifying the linguocultural meanings possessed by lexemes naming food and drinks is relevant for solving a complex of problems related to the translation and acculturation of foreigners studying the Russian language. No less relevant, from the point of view of the anthropocentric paradigm of modern linguistics, is the determination of value orientations reflected in Russian linguoculture. The aim of this study is to determine the connotative emotional-value components of the meanings of Russian-language lexemes naming cereal and bakery products and to consider them from the position of the food code of culture. The study is novel in that it is the first one to identify a spectrum of metaphorical meanings in which the target nominations are used based on the method of dictionary interpretations supplemented by contextual analysis of representative corpus data; to form a list of stable expressions containing such naming units as components; and to establish a correlation of emotional-value components of meanings with culturally significant meanings. The latter made it possible to single out basic value categories reflected in Russian linguoculture. The research findings showed that the value-semantic component of lexemes denoting cereal and bakery products correlates with the following axiological guidelines of the linguocultural community: simplicity, usefulness, health, moderation, prudence, collectivism, spirituality, labor.
References
- Национальный корпус русского языка. https://ruscorpora.ru/
- Словари.ру. https://www.slovari.ru/start2.aspx?s=0&p=5638 Источники | References
- Апресян Ю. Д. Избранные труды. Изд-е 2-е, испр. и доп. М.: Восточная литература, 1995а. Т. 1. Лексическая семантика.
- Апресян Ю. Д. Избранные труды. Изд-е 2-е, испр. и доп. М.: Языки русской культуры, 1995b. Т. 2. Интегральное описание языка и системная лексикография.
- Бурукина О. А. Метаотношения понятий «культурный код» и «коннотация» в «культурном переводе» // Международный журнал исследований культуры. 2019. № 2 (35).
- Вестфальская А. В. Оценка и коннотация: современные подходы // Язык и текст. 2015. Т. 2. № 3.
- Гудков Д. Б. Единицы кодов культуры: проблемы семантики // Язык, сознание, коммуникация: сборник статей / отв. ред. В. В. Красных, А. И. Изотов. М.: МАКС Пресс, 2004. Вып. 26.
- Душенкова Т. Р. Пищевой код: названия молочных и кисломолочных напитков в удмуртском языке и культуре // Историко-культурное наследие народов Урало-Поволжья. 2019. № 1 (16).
- Изотова Н. Н. К вопросу о прочтении «культурного кода» в лингвокультурологии // Культура и цивилизация. 2020. Т. 10. № 4-1.
- Ковшова М. Л. Лингвокультурологический метод во фразеологии: коды культуры. Изд-е 3-е. М.: ЛЕНАНД, 2016.
- Маслова В. А. Духовный код с позиции лингвокультурологии: единство сакрального и светского // Метафизика. 2016. № 4 (22).
- Маслова В. А. Код языка как пространство реализации культуры // Коммуникативные стратегии: материалы II Международной научной конференции (г. Минск, 24 ноября 2021 г.). Мн.: Минский государственный лингвистический университет, 2022.
- Маслова В. А. Национальный характер сквозь призму языка: монография. Витебск: Витебский государственный университет имени П. М. Машерова, 2011.
- Маслова В. А., Пименова М. В. Коды лингвокультуры. М.: Флинта; Наука, 2016.
- Савицкий В. М. Культурные коды: сущность, состав и функционирование в процессе общения // Дискурс профессиональной коммуникации. 2019. № 1-4.
- Сторожева Е. М. Коннотация и ее структура // Вестник Челябинского государственного университета. 2007. № 13 (91).
- Телия В. Н. Коннотативный аспект семантики номинативных единиц. М.: Наука, 1986.
- Телия В. Н. Метафоризация и ее роль в создании языковой картины мира // Роль человеческого фактора в языке. Язык и картина мира / под ред. Б. А. Серебренникова. М.: Наука, 1988.
- Телия В. Н. Первоочередные задачи и методологические проблемы исследования фразеологического состава языка в контексте культуры // Фразеология в контексте культуры / отв. ред. В. Н. Телия. М.: Языки русской культуры, 1999.
- Тресорукова И. В. Пищевой код греческой фразеологии: фитоним «огурец» // Вестник Томского государственного университета. 2018. № 53.
- Устинова Н. А. Диалектная концептуализация иномирия через призму одного из элементов пищевого кода // Язык и культура. 2011. № 4 (16).
- Устинова Н. А. Пищевой код как символизация пищевой традиции (на материале говоров Среднего Приобья) // Вестник Томского государственного университета. 2010. № 333.
- Флянтикова Е. В. Возможности использования семантической разметки Национального корпуса русского языка при создании эмпирической базы научного исследования (на примере лексико-семантической группы «Еда и напитки») // Русский язык и литература. 2023. № 6.
- Флянтикова Е. В. Семантические классы номинаций еды и напитков (на материале основного модуля Национального корпуса русского языка) // Вестник Гродненского государственного университета имени Я. Купалы. Серия 3: Филология. Педагогика. Психология. 2025. Т. 15, № 1.
Author information
About this article
Publication history
- Received: May 18, 2025.
- Published: August 5, 2025.
Keywords
- эмоционально-ценностный компонент значения
- номинации крупяных и хлебобулочных изделий
- пищевой код
- культурно-значимые смыслы
- аксиологические ориентиры
- лингвокультура
- emotional-value component of meaning
- names of cereal and bakery products
- food code
- culturally significant meanings
- axiological guidelines
- linguoculture
Copyright
© 2025 The Author(s)
© 2025 Gramota Publishing, LLC