• Original research article
  • December 17, 2012
  • Open access

ETHNIC CULINARY PHENOMENON IN ASIAN-AMERICAN LITERATURE (BY EXAMPLE OF AMY TAN’S NOVEL “THE JOY LUCK CLUB”)

Abstract

The authors consider ethnic culinary phenomenon in the Asian-American literature by the example of the novel “The Joy Luck Club” by the Chinese-American writer Amy Tan, pay special attention to the manifestation of the Chinese culinary traditions in the Chinese-American literature (in the mentioned novel), which become a key to the revelation of the national and/or ethnic background of the writer and heroes, and come to the conclusion that culinary phenomenon in a work of fiction plays an identification function.

References

  1. Девятов А. Китайская специфика: как понял её я в разведке и бизнесе. М.: Муравей, 2002. 336 с.
  2. Лили Чу. Лунные пряники на фестивале Середины осени [Электронный ресурс]. URL: http://www.epochtimes.ru/ content/view/52268/4/ (дата обращения: 11.11.2012).
  3. Рябинин Г. А. Тайные грани эволюции. Основы технической безопасности [Электронный ресурс]. URL: http://interlibrary.narod.ru/GenCat/GenCat.Scient.Dep/GenCatNatS/120000001/Pat5/5Part41.htm (дата обращения: 11.11.2012).
  4. Саяхова Л. Г. Тематический словарь русского языка. М.: Русский язык, 2000.
  5. Тан Э. Клуб радости и удачи [Электронный ресурс]. URL: http://lib.ru/INPROZ/TAN_E/klub.txt (дата обращения: 11.11.2012).
  6. Энциклопедия символики и геральдики [Электронный ресурс]. URL: http://www.symbolarium.ru/index.php/Апельсин (дата обращения: 11.11.2012).
  7. Это не поваренная книга: интервью с Петром Вайлем и Александром Генисом [Электронный ресурс]. URL: http://www.timeout.ru/journal/feature/1589/ (дата обращения: 11.11.2012).
  8. Chang K. C. Food in Chinese Culture. New Heaven – L.: Yale UP, 1977.

Author information

Anastasiya Viktorovna Skopina

Trans-Baikal State University

Lui Qixiang

Trans-Baikal State University

About this article

Publication history

  • Published: December 17, 2012.

Keywords

  • питание
  • кулинария
  • национальная самоидентификация
  • кулинарные традиции
  • nutrition
  • cookery
  • national self-identification
  • culinary traditions

Copyright

© 2012 The Author(s)
© 2012 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)