• Original research article
  • April 1, 2017
  • Open access

BASIC PRINCIPLES, CRITERIA AND REGULARITIES IN THE FORMATION, MASTERING AND DISSEMINATION OF INTERNATIONAL VOCABULARY

Abstract

The article discusses the main criteria and regularities of the mastering of the international vocabulary in the language. Based on the analysis of examples from the English, Russian and Tatar languages the emergence of such phenomena as internationallisms, ways of their mastering, and common features of international words in structurally different languages are argued. The reasons of appearance of loan words of international vocabulary are specified.

References

  1. Ахунзянов Э. М. Русские заимствования в татарском языке. Казань: Изд-во КГУ, 1968. 367 с.
  2. Фасеев К. Ф. Национальное и интернациональное в социалистической культуре. Казань: Казан. гос. ун-т им. В. И. Ульянова-Ленина, 1970. 78 с.
  3. Хайруллин М. Б. Интернациональная терминология в татарском языке. Казань, 1975. 23 с.
  4. Шамсутдинова А. Р. Заимствования из английского языка во французский в области туризма // Филологические науки. Вопросы теории и практики. Тамбов: Грамота, 2014. № 9 (39). Ч. 1. С. 208-210.
  5. Lehiste I. Lectures on Languages in Contact. Halliday Lithograph Massachusetts Institute of Technology. Cambridge, Massachusetts: MIT Press, 1988. 119 p.
  6. Weinreich A. Languages in Contact, Findings and Problems. N. Y.: Linguistic Circle of New York, 1953. 160 p.

Author information

Landysh Vasilovna Akhmetshina

Volga Region State Academy of Physical Culture, Sport and Tourism, Kazan

About this article

Publication history

  • Published: April 1, 2017.

Keywords

  • интернационализмы
  • международные слова
  • освоение международных слов
  • критерии освоения
  • принципы образования интернационализмов
  • internationalisms
  • international words
  • mastering of international words
  • criteria of learning
  • principles of formation of internationalisms

Copyright

© 2017 The Author(s)
© 2017 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)