• Original research article
  • November 1, 2018
  • Open access

COMPARATIVE ANALYSIS OF GRAMMATICAL PECULIARITIES OF THE FRENCH AND TATAR GASTRONOMIC TEXTS

Abstract

The article is devoted to analyzing the grammatical peculiarities of the French and Tatar gastronomic texts. The author identifies the typical features of culinary recipes in the languages of different structure. Special attention is paid to the verbal forms of gastronomic texts in the printed and Internet sources. The paper provides the examples of the French constructions, which are distinguished by the absence of the preposition à and an article and the Tatar grammatical constructions with the semantics of probability, necessity, and condition. In the French culinary recipes, adjectives are more frequent in comparison with the Tatar gastronomic texts. The author analyzes the usage of cardinal numerals in the culinary texts of the compared languages.

References

  1. Ахметшина Л. В. Основные принципы, критерии и закономерности при образовании, освоении и распространении международной лексики // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2017. № 4 (70). Ч. 2. С. 71-73.
  2. Йорт эшлəре / под ред. А. З. Лотфуллиной, Ф. Х. Хасанова, Г. Ш. Галиуллиной и др. Казань: Татарстан китап нəшрияте, 1959. 594 с.
  3. Китайгородская М. В., Розанова Н. Н. Кулинарный рецепт как жанр устной речи // Русский язык сегодня. X Шмелевские чтения: сборник докладов. М.: Институт русского языка им. В. В. Виноградова РАН, 2012. С. 202-210.
  4. Минем йорт [Электронный ресурс]. URL: http://watan.su/ash-bulmase (дата обращения: 22.08.2018).
  5. Татар халык ашлары / русчадан Р. Х. Камалова, В. Р. Шарипова тəрҗемəсе. Казан: Татарстан китап нəшрияте, 1987. 318 б.
  6. Tуктатар [Электронный ресурс]. URL: http://tyk.tatar/рецептлар (дата обращения: 22.08.2018).
  7. Ундрицова М. В. Глюттонический дискурс: лингвокультурологические, когнитивно-прагматические и переводческие аспекты: на материале русского, английского, французского и греческого языков: автореф. дисс. … к. филол. н. М., 2015. 22 с.
  8. Әхмәтҗанов Ю. Татар халык ашлары. Казан: Татарстан китап нəшрияте, 1979. 334 б.
  9. Candiani C. Le Curriculum Vitae du chef entre analyse du discours et langage gastronomique: le cas de la variante Alma // Revue d’études française. 2014. № 19. P. 21-29.
  10. C’est ma Fournée! [Электронный ресурс]. URL: http://cestmafournee.com (дата обращения: 22.08.2018).
  11. Doeser L. Plat unique. Les 100 meilleures recettes. Parragon, 2004. 175 p.
  12. Le Figaro.fr. Madame cuisine [Электронный ресурс]. URL: http://madame.lefigaro.fr/recettes (дата обращения: 22.08.2018).
  13. Le journal des Femmes [Электронный ресурс]. URL: http://cuisine.journaldesfemmes.fr (дата обращения: 22.08.2018).
  14. Pauliat P. Larousse. Dictionnaire de poche. P.: Larousse, 2008. 1041 p.

Author information

Al'bina Ravilevna Shamsutdinova

Volga Region State Academy of Physical Culture, Sport and Tourism

About this article

Publication history

  • Received: August 24, 2018.
  • Published: November 1, 2018.

Keywords

  • гастрономический текст
  • разноструктурные языки
  • глагольные формы
  • кулинарные термины
  • язык национальной кухни
  • семантика
  • gastronomic text
  • languages of different structure
  • verbal forms
  • culinary terms
  • language of national cuisine
  • semantics

Copyright

© 2018 The Author(s)
© 2018 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)