• Original research article
  • September 10, 2019
  • Open access

REPRESENTATION OF TIME IN THE RUSSIAN CULINARONYMS (BY THE MATERIAL OF RECIPE NAMES)

Abstract

The article considers the representation of the category of time in the Russian culinaronyms. The study is based on the analysis of recipe names in culinary journals. The necessity to examine the category of time in different types of linguistic units is conditioned by its interdisciplinary and universal nature. The author analyzes the formal representation of the category of time in a culinaronym’s semantic structure. The conclusion is made that in culinaronyms, time is represented implicitly and explicitly, and in relation to the seme of time, culinaronyms express not only a culinary feature but also some “extra-culinary” characteristics.

References

  1. Ащенкова Г. А. Феномен персонификации «вещи» в сфере потребительской коммуникации // Вестник Иркутского государственного лингвистического университета. 2012. № 1. С. 28-35.
  2. Бансимба М. Концепт «время» в языковой картине мира (на материале трех языков: русского, французского и лангала) // Научная мысль Кавказа. 2007. № 4. С. 72-77.
  3. Золотые рецепты наших читателей. 2018. № 23. 52 с.
  4. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 1. 52 с.
  5. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 5. 52 с.
  6. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 7. 52 с.
  7. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 8. 52 с.
  8. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 9. 52 с.
  9. Золотые рецепты наших читателей. 2019. № 10. 52 с.
  10. Ковалев Е. Д., Кожевников И. Р. Особенности названий блюд в ресторанных меню на китайском языке // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2018. № 7 (85). Ч. 2. С. 329-333.
  11. Леонова А. И. Лингвокультурологическая специфика кулинаронимов: дисс.. к. филол. н. Тверь, 2003. 204 с.
  12. Мыркин В. Я. Язык - речь - контекст - смысл: учеб. пособие. Архангельск: Изд-во Поморск. ун-та, 1994. 97 с.
  13. Набережнова З. Г. Категория времени как один из элементов языковой картины мира // Альманах современной науки и образования. 2011. № 10. C. 146-148.
  14. Наша кухня. 2019. № 5. 40 с.
  15. Николаева Е. А. Время в языковой картине мира // Вестник Оренбургского государственного университета. 2007. № 9. С. 72-75.
  16. Приготовь. 2019. № 4. 34 с.
  17. Просто вкусно и полезно. 2019. № 2. 68 с.
  18. Просто вкусно и полезно. 2019. № 5. 68 с.
  19. Рябцева Н. К. Аксиологические модели времени // Логический анализ языка: язык и время: сб. статей / отв. ред. Н. Д. Арутюнова, Т. Е. Янко. М.: Индрик, 1997. С. 78-95.
  20. Школа кулинара. 2017. № 12. 34 с.

Author information

Ngoc Son Phan

Peoples’ Friendship University of Russia

About this article

Publication history

  • Received: July 2, 2019.
  • Published: September 10, 2019.

Keywords

  • кулинароним
  • семантическая структура
  • категория времени
  • продуктивная лексика
  • эксплицитное выражение
  • имплицитное выражение
  • culinaronym
  • semantic structure
  • category of time
  • productive vocabulary
  • explicit expression
  • implicit expression

Copyright

© 2019 The Author(s)
© 2019 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)