• Original research article
  • November 3, 2020
  • Open access

From “Canteen” to “Kudyablishnaya”: Substantivized Adjectives Nominating Trade and Public Catering Enterprises in the Modern Russian Language

Abstract

The article provides a morphological and semantic analysis of substantivized adjectives nominating trade and public catering enterprises. The research objectives are as follows: to prove productivity of the model and to justify the thesis that newly appeared substantivized adjectives nominating trade and public catering enterprises have acquired sociocultural connotation, which was not previously observed. The study is based on works of domestic linguists of the XX-XXI centuries. Scientific originality of the paper involves describing semantic and morphological peculiarities of occasional and potential substantive nominations in the modern Russian language. The analysis of the linguistic material allows concluding that the lexemes under study possess a pragmatic potential and contain a national-cultural component representing dynamics of the language system development.

References

  1. Ван Я. Субстантивация как способ языковой компрессии: функциональный аспект: дисс. … к. филол. н. М.: МПГУ, 2017. 216 с.
  2. Виноградов В. В. Русский язык (грамматическое учение о слове) / под ред. Г. А. Золотовой. Изд-е 4-е. М.: Рус. яз., 2001. 719 с.
  3. Гелегаева А. Р. К вопросу о субстантивации как способе синхронного словообразования // Вестник Дагестанского государственного университета. Серия 2. Гуманитарные науки. 2013. № 3. С. 139-144.
  4. Граудина Л. К. Беседы по русской грамматике. М.: Знание, 1983. 128 с.
  5. Давыдович А. Р. Сравнительный анализ организационного устройства общественного питания в России [Электронный ресурс]. URL: http://www.m-economy.ru/art.php?nArtId=3529 (дата обращения: 31.07.2020).
  6. Даль В. И. Толковый словарь живого великорусского языка: в 4-х т. М.: Русский язык, 1999. Т. 2. 684 с.
  7. Ефремова Т. Ф. Новый словарь русского языка. Толково-словообразовательный [Электронный ресурс]. М.: Русский язык, 2000. URL: https://www.efremova.info (дата обращения: 31.07.2020).
  8. Лопатин В. В. Способы именного словообразования в современном русском языке (нулевая аффиксация, субстантивация): дисс. … к. филол. н. М., 1966. 322 с.
  9. Минеева З. И. Субстантивация в образовании новых номинаций человека // Лингвистические традиции и современность: сб. статей, посвященных 90-летию со дня рождения проф. В. Н. Немченко. Н. Новгород: Национальный исследовательский Нижегородский государственный университет им. Н. И. Лобачевского, 2018. С. 90-100.
  10. Подосинникова Р. В., Мяснянкина А. А. Явление субстантивации в афоризмах // Теория языка и межкультурная коммуникация. 2018. № 1 (28). С. 93-101.
  11. Похлебкин В. В. О кулинарии от А до Я: словарь-справочник. Мн.: Полымя, 1988. 224 с.
  12. Рец И. В. Лингвокультурологические и эколингвистические аспекты номинации: дисс. … к. филол. н. Волгоград, 2014. 201 с.
  13. Современный русский язык / под ред. В. А. Белошапковой. Изд-е 3-е. М.: Азбуковник, 1997. 928 с.
  14. Улуханов И. С. Словообразовательная семантика в русском языке и принципы её описания. Изд-е 3-е. М.: Едиториал УРСС, 2004. 264 с.
  15. Фысина У. Н. Субстантиваты в русском языке (стилистический и семантический аспекты): дисс. … к. филол. н. М.: МГОУ, 2007. 196 c.
  16. http://varenichnaya.ru/o-kafe/ (дата обращения: 30.07.2020).
  17. http://www.chauvinist-grub.ru/2013/kudyabliki/#.XylmrC35Zdg (дата обращения: 04.08.2020).
  18. https://humanmag.ru/human-food/cezonnoe-menyu-xotdozhnoj-doberman/ (дата обращения: 18.09.2020).
  19. https://kudago.com/msk/place/prezervativnaya/ (дата обращения: 30.07.2020).
  20. https://ru.restaurantguru.com/ (дата обращения: 30.07.2020).
  21. https://www.afisha.ru/nnovgorod/restaurant/77067/ (дата обращения: 04.08.2020).

Author information

Uliana Nikolaevna Fysina

The Russian State University of Justice

About this article

Publication history

  • Received: August 7, 2020.
  • Published: November 3, 2020.

Keywords

  • субстантивация
  • номинация
  • потенциальное слово
  • окказионализм
  • лингвокультурология
  • substantivisation
  • nomination
  • potential word
  • occasionalism
  • linguo-culturology

Copyright

© 2020 The Author(s)
© 2020 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)