• Original research article
  • November 3, 2020
  • Open access

Lexicographical Representation of the Tatar Cultural Component in School Dictionary

Abstract

The paper aims to identify peculiarities of the Tatar culture lexicographical representation in school dictionaries. The article examines specificity of compiling a full dictionary entry for a culturally marked word unknown to students. The study is conducted by the material of the Tatar-Russian-English school dictionary by A. A. Timerkhanov and S. F. Garifullin. Scientific originality of the research involves a comprehensive analysis of a dictionary entry. Special attention is paid to the means representing culturally marked information about a headword. The conducted research allows concluding that the dictionary entry for a culturally marked word contains descriptive translation or loan translation providing a required cultural commentary.

References

  1. Апресян Ю. Д. Проспект активного словаря русского языка. М.: Языки славянских культур, 2010. 769 c.
  2. Берков В. П. Словарь и культура народа // Мастерство перевода: сборник статей. М.: Советский писатель, 1975. Вып. 10. С. 402-422.
  3. Верещагин Е. М., Костомаров В. Г. Лингвострановедческая теория слова. М.: Русский язык, 1980. 320 с.
  4. Замалетдинов Р. Р., Нурмухаметова Р. С. Материальная культура в словарях татарского языка ХХ-ХХI веков (на примере лексики пищи) // Филология и культура. 2012. № 3 (29). С. 51-55.
  5. Замалетдинов Р. Р., Нурмухаметова Р. С. О лексикографировании материальной культуры татарского языка // Вестник Татарского государственного гуманитарно-педагогического университета. 2011. № 3. С. 166-171.
  6. Иванищева О. Н. Лексикографирование культуры в двуязычном словаре: дисс.. д. филол. н. СПб., 2005. 410 с.
  7. Лиханова Н. А. Лексикографирование культуры в региональных словарях: автореф. дисс. … к. филол. н. Улан-Удэ, 2011. 24 с.
  8. Лотман Ю. М. Семиосфера. СПб.: Искусство - СПб, 2000. 704 с.
  9. Нурмухаметова Р. С. Развитие кулинарной лексики татарского языка ХХ - начала ХХI века // Филология и культура = Philology and Culture. 2013. № 4 (34). С. 86-91.
  10. Нурмухаметова Р. С., Саттарова М. Р. Названия пищи и напитков в трудах K. Фукса // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2016. № 6 (60). Ч. 2. С. 127-129.
  11. Ссорина М. С. Культурологический комментарий как средство лексикографирования национальной специфики в словаре языка и культуры: дисс.. к. филол. н. Ярославль, 2012. 231 с.
  12. Тимерханов А. А., Гарифуллин С. Ф. Татарско-русско-английский школьный словарь. Казань: Мәгариф-Вакыт, 2014. 510 с.

Author information

Gulshat Rafailevna Safiullina

Kazan (Privolzhskiy) Federal University

About this article

Publication history

  • Received: June 26, 2020.
  • Published: November 3, 2020.

Keywords

  • татарский язык
  • школьный словарь
  • лексикографирование
  • культурно-маркированное слово
  • словарная статья
  • Tatar language
  • school dictionary
  • lexicographical description
  • culturally marked word
  • dictionary entry

Copyright

© 2020 The Author(s)
© 2020 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)