• Original research article
  • April 30, 2021
  • Open access

Nominations of Dishes and Cookware in the Khakass Language

Abstract

The research objectives are as follows: to describe nominations of dishes and cookware in the Khakass language, to show how they represent specificity of the traditional Khakass culture. A linguistic analysis allows better understanding of the following issues: ways of cooking traditional dishes, traditional food of the Khakass people and the basic cooking techniques. The paper provides a comparative analysis of the Khakass, Turkic and Mongolian lexemes. The identified interlingual parallels indicate existence of historical contacts between the languages under study. Scientific originality of the research lies in the fact that for the first time in the Khakass linguistics, the author examines the lexical units nominating dishes and cookware, theoretically justifies principles of their classification. As a result, it was determined that the most numerous group is represented by names of dishes and cookware; the differentiation feature of the analysed vocabulary is functional household activities associated with the process of nutrition in the traditional culture of the ethnic group.

References

  1. Древнетюркский словарь / ред. В. М. Наделяев и др. Л.: Наука, 1969. 676 с.
  2. Карпов В. Г. Прошлое, настоящее и будущее хакасского языка. Абакан: Хакасское книжное издательство, 2008. 36 с.
  3. Кубрякова Е. С. Типы языковых значений. Семантика производного слова. М.: Наука, 1981. 200 с.
  4. Мусаев К. М. Лексикология тюркских языков. М.: Наука, 1984. 226 с.
  5. Мусатов В. Н. Типы мотивации производных слов // Альманах современной науки и образования. 2011. № 4. С. 199-202.
  6. Севортян Э. В. Этимологический словарь тюркских языков: в 7-ми т. М.: Наука, 1974. Т. 1. Общетюркские и межтюркские основы на гласные. 768 с.
  7. Тараканова И. М. Словообразование имен существительных в хакасском языке (в сопоставительном аспекте). Абакан: Хакасское книжное издательство, 2008. 174 с.
  8. Убрятова Е. И. Парные слова в якутском языке // Язык и мышление. М. - Л.: Изд-во АН СССР, 1948. Вып. 11. С. 297-328.
  9. Уфимцева А. А. Слово в лексико-семантической системе языка. М.: Наука, 1968. 272 с.
  10. Хакасско-русский словарь / ред. О. В. Субракова. Новосибирск: Наука, 2006. 1114 с.
  11. Цинциус В. И. Сравнительная фонетика тунгусо-маньчжурских языков. Л.: Учпедгиз, 1949. 342 с.
  12. Шайхулов А. Г. Историческая и диалектная лексика тюркоязычных народов Волго-Камско-Уральского региона (аспекты системной характеристики). Уфа: БГУ, 1988. 87 с.
  13. Щербак А. М. О характере лексических взаимосвязей тюркских, монгольских и тунгусо-маньчжурских языков // Вопросы языкознания. 1966. № 3. С. 20-35.

Author information

Raisa Petrovna Abdina

PhD

Khakass Research Institute of Language, Literature and History, Abakan

About this article

Publication history

  • Received: November 2, 2020.
  • Published: April 30, 2021.

Keywords

  • хакасский язык
  • тюркские языки
  • бытовая лексика
  • названия посуды и кухонной утвари
  • Khakass language
  • Turkic languages
  • everyday vocabulary
  • nominations of dishes and cookware

Copyright

© 2021 The Author(s)
© 2021 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)