• Original research article
  • April 29, 2022
  • Open access

Lexical-Semantic Field “Food” in Ernest Hemingway’s “The Sun Also Rises”

Abstract

The aim of the study is to describe the structure, composition and interaction of the lexical units of the lexical-semantic field “Food” in Ernest Hemingway’s novel “The Sun Also Rises” using the example of the microfield “Alcoholic drinks of plant origin”. The scientific novelty lies in the fact that field studies of vocabulary with the semantics of food by the material of E. Hemingway’s work “The Sun Also Rises” are carried out for the first time. As a result, on the basis of pre-selected vocabulary, the lexical-semantic field “Food” was built in Ernest Hemingway’s novel “The Sun Also Rises”. The microfield “Alcoholic drinks of plant origin” was examined more closely, the place of this microfield in the structure of the lexical-semantic field “Food” was indicated, and differential features were identified, on the basis of which lexical units can be divided within the microfield.

References

  1. Калмыкова Д. А. Лексические единицы со значением «Еда/Напитки» в Гоголевском дискурсе // Вестник Донецкого национального университета. Серия Д «Филология и психология». 2021. № 4.
  2. Кезина С. В. Семантическое поле как система // Филологические науки. 2004. № 4.
  3. Кобозева И. М. Лингвистическая семантика. М.: Едиториал УРСС, 2004.
  4. Куренкова Т. Н. Микрополе “Weinsorte” как часть лексико-семантического поля “Das Essen” в произведении Э. М. Ремарка “Der schwarze Obelisk” // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2020. Т. 13. Вып. 3.
  5. Куренкова Т. Н., Стрекалёва Т. В. Микрополе “Der zweite Gang” («Вторые блюда») как часть лексико-семантического поля “Das Essen” («Еда») в романе Э. М. Ремарка “Der schwarze Obelisk” // Филологические науки. Вопросы теории и практики. 2021. Т. 14. Вып. 2.
  6. Полевые структуры в системе языка: коллективная монография / под ред. проф. З. Д. Поповой. Воронеж, 1989.
  7. Попова З. Д., Стернин И. А. Семантико-когнитивный анализ языка: монография. Воронеж: Истоки, 2007.
  8. Селиверстова О. Н. Об объекте лингвистической семантики и адекватности ее описания // Принципы и методы семантических исследований: коллективная монография / под ред. чл.-кор. АН СССР В. Н. Ярцевой. М.: Наука, 1976.
  9. Унгурьянова Е. А. Концепт «еда» в рассказе Николая Кононова «ЕГЭ в два этапа» // Современные исследования социальных проблем. 2020. Т. 12. № 1.
  10. Филиппова Е. В. Семантическая изотопия «еда» в художественном тексте: на материале малой прозы 60-80-х годов XX века: дисс. … к. филол. н. Ставрополь, 2004.
  11. Хемингуэй Э. Фиеста (И восходит солнце). Прощай, оружие! Старик и море. Рассказы. М.: Художественная литература, 1988.
  12. Hemingway Е. The Sun Also Rises. 1930. URL: https://archive.org/stream/sun_also_rises/sun_also_rises_djvu.txt
  13. Lutzeier P. R. Lexikalische Felder - was sie waren, was sie sind und was sie sein könnten. 1995. URL: https://d-nb.info/1182312217/34

Author information

Tatyana Nikolaevna Kurenkova

PhD

Reshetnev Siberian State University of Science & Technology, Krasnoyarsk

Tatyana Vladimirovna Strekaleva

PhD

Reshetnev Siberian State University of Science & Technology, Krasnoyarsk

About this article

Publication history

  • Received: February 7, 2022.
  • Published: April 29, 2022.

Keywords

  • лексико-семантическое поле
  • лексическая единица
  • микрополе
  • лексико-семантическое поле «еда»
  • микрополе «напитки»
  • lexical-semantic field
  • lexical unit
  • microfield
  • lexical-semantic field “Food”
  • microfield “Drinks”

Copyright

© 2022 The Author(s)
© 2022 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)