• Original research article
  • December 30, 2022
  • Open access

Linguosemiotic Aspect of Studying Gluttony in Subdialects of Baikal Siberia (by the Example of a Denotative Group of Signs)

Abstract

The paper presents a fragment of the linguosemiotic system of gluttony in subdialects of Russian old residents of Baikal Siberia, i.e. signs that perform a denotative function in the gastronomic dialect discourse. The aim of the research is to identify linguistic means that transpose images of food, its qualificative, locative, operational and subjective characteristics into the dialect discourse from the standpoint of linguosemiotics. The paper identifies a denotative group of signs consisting of personality signs, gluttonym signs, locative signs, instrumentative signs and qualificative signs on the basis of linguosemiotic parametrisation. A subgroup of gluttonym signs is presented as the most representative one, with its thematic differentiation revealing the peculiarities of the food culture of dialect speakers against the background of interethnic interaction. The specificity of denoting less representative groups of denotative signs is demonstrated. The research is novel in that it is the first to analyse gluttony in subdialects of Russian old residents of Baikal Siberia from the standpoint of linguosemiotics. “The Dictionary of Subdialects of Russian Old Residents of Baikal Siberia” by G. V. Afanasyeva-Medvedeva has not yet been studied in the proposed aspect. As a result, the representative features of the signs belonging to the denotative group of gluttony in the subdialects, as well as the peculiarities of the gluttony worldview of dialect speakers have been determined.

References

  1. Бараташвили Э. В. Лингвосемиотика глюттонической коммуникации: на материале тюркоязычного гастрономического дискурса: автореф. дисс. … к. филол. н. Волгоград, 2012.
  2. Боваева Г. М. Лингвокультурная специфика этнических пищевых предпочтений: на материале глюттонических номинаций калмыцко-, русско- и немецкоязычных этносов: автореф. дисс. … к. филол. н. Казань, 2012.
  3. Головницкая Н. П. Лингвокультурные концепты ПИЩА и DAS ESSEN в сопоставительном освещении (семантика русских и немецких глюттонических номинаций) // Известия Волгоградского государственного университета. 2007. № 2 (20).
  4. Головницкая Н. П. Немецкоязычные лингвистические знаки глюттонии // Вестник Волгоградского государственного университета. Серия 2 «Языкознание». 2010. № 1 (11).
  5. Ермакова Л. Р. Глюттонические прагматонимы и национальный характер: на материале русской и английской лингвокультур: автореф. дисс. … к. филол. н. Белгород, 2011.
  6. Захаров С. В. Лингвосемиотика англосаксонской институциональной глюттонии: автореф. дисс. … к. филол. н. Волгоград, 2008.
  7. Земскова А. Ю. Лингвосемиотические характеристики англоязычного гастрономического дискурса: дисс. … к. филол. н. Волгоград, 2009.
  8. Никишкова М. С. Этнолингвокультурный гастрономический код в потребностной коммуникации (на материале английского языка): автореф. дисс. … к. филол. н. Майкоп, 2017.
  9. Олянич А. В. Гастрономический дискурс в системе массовой коммуникации: семантико-семиотические характеристики // Массовая культура на рубеже ХХ-ХХI веков: человек и его дискурс: сб. науч. тр. М., 2003.
  10. Олянич А. В. Лингвосемиотика французской гастрономии: монография. Волгоград: Нива, 2015.
  11. Олянич А. В. Презентационная теория дискурса. М.: Гнозис, 2007.
  12. Реймер Ю. В. Лингвосемиотика вакхической культуры в русском и немецком языках: автореф. дисс. … к. филол. н. Волгоград, 2011.

Author information

Tsyrena Tsytsykovna Ogdonova

PhD

Irkutsk State University

About this article

Publication history

  • Received: November 10, 2022.
  • Published: December 30, 2022.

Keywords

  • знаки-персоналии
  • знаки-глюттонимы
  • знаки-локативы
  • знаки-инструментативы
  • знаки-квалификаторы
  • personality signs
  • gluttonym signs
  • locative signs
  • instrumentative signs
  • qualificative signs

Copyright

© 2022 The Author(s)
© 2022 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)