• Original research article
  • September 9, 2024
  • Open access

Linguocultural approach to the inner form and actual meaning of phraseological units with a gastronomic component (based on English, Russian, and Chechen)

Abstract

The study aims to identify common and distinctive (specific to culture and language) features of gastronomic phraseological units in Chechen, Russian, and English using parallel corpus data within the linguocultural paradigm. We analyzed each selected actual meaning of phraseological units, their inner form, and cultural connotation. Based on the data, we identified universal and cultural characteristics and selected interlingual equivalents. The research methodology was revealed by the analysis of phraseological units with the gastronomic component “bread”. For the first time, the actual meaning and inner form of Chechen phraseological units were explored in a comparative aspect within the framework of linguoculturology, which constitutes the scientific novelty of the work. The study results show that the most productive gastronomic components of phraseological units, the cultural sources of idioms, and the structure of idioms are universal. Unique features include the presence of composite idioms in the Chechen language; the presence of idioms whose inner form is based on rhyme in the Russian language; and the conceptualization of material and spiritual values through gastronomic images in English, Russian, and Chechen.

References

  1. Адсаламова А. Э., Тасуева С. И. Музыка как средство образования фразеологических единиц // Молодежь и наука: проблемы современной филологии и методики преподавания иностранных языков: сборник материалов II всероссийской научно-практической конференции (г. Грозный, 30 апреля 2022 г.). Грозный – Махачкала: ООО «Издательство АЛЕФ»; Чеченский государственный педагогический университет, 2022.
  2. Алефиренко Н. Ф., Зимин В. И., Василенко А. П., Федуленкова, Т. Н., Добровольский Д. О., Мелерович А. М., Мокиенко В. М. Современная фразеология: тенденции и инновации: монография / отв. ред. А. П. Василенко. М. – СПб. – Брянск: Новый проект, 2016.
  3. Байсултанов Д. Б. Экспрессивно-стилистическая характеристика фразеологизмов чеченского языка: автореф. дисс. … д. филoл. н. Лейден, 2006.
  4. Баранов А. Н., Добровольский Д. О. Принципы семантического описания фразеологии // Вопросы языкознания. 2009. № 6.
  5. Добровольский Д. О. Корпусный подход к исследованию фразеологии: новые результаты по данным параллельных корпусов // Вестник Санкт-Петербургского университета. Язык и литература. 2020. № 17 (3).
  6. Довранова Г. Б., Зуб Ж. А. Хлеб – всему голова // Язык. Общество. Медицина: сборник материалов ХVII республиканской студенческой конференции и ХIV республиканского научно-практического семинара (г. Гродно, 30 ноября 2017 г.) / отв. ред. Е. П. Пустошило. Гродно: Гродненский государственный медицинский университет, 2018.
  7. Ковшова М. Л. Сопоставительный анализ фразеологизмов: лингвокультурологический подход // Вестник Татарского государственного гуманитарно-педагогического университета. 2014. № 4 (38).
  8. Федуленкова Т. Н., Бечина И. В. Современные направления в изучении фразеологии // Известия Байкальского государственного университета. 2011. № 3.
  9. Чэнь Янь. Внутренняя форма фразеологизма как предвосхищение его актуального значения // Вестник Тамбовского университета. Серия: Гуманитарные науки. 2011. № 11 (103).
  10. Юсупова С. М. Концептуализация труда в идиомах (на материале английского, немецкого, русского и чеченского языков) // Вопросы когнитивной лингвистики. 2011. № 2.

Author information

Markha Timurovna Usmanova

Kadyrov Chechen State University, Grozny

Seda Isaevna Tasueva

PhD

Kadyrov Chechen State University; Chechen State Pedagogical University, Grozny

About this article

Publication history

  • Received: May 14, 2024.
  • Published: September 9, 2024.

Keywords

  • фразеологизмы с гастрономическими компонентами
  • культурный источник
  • параллельный корпус
  • актуальное значение фразеологизмов
  • внутренняя форма фразеологизмов
  • phraseological units with gastronomic components
  • cultural source
  • parallel corpus
  • actual meaning of phraseological units
  • inner form of phraseological units

Copyright

© 2024 The Author(s)
© 2024 Gramota Publishing, LLC

User license

Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)